19 Nisan 2024, Cuma

Hem kuşçuları hem de kuşları düşündü

2 Haziran 2016, Perşembe 16:26

     


Çine’de yaşayan emekli uzman çavuş Ömer Sayın, kuşçuları tatile gezmeye gönderecek makineler üretti. Çok sevdiği güvercinleri için yemleme makinesi icat eden Sayın, 23 yıllık buzdolabını da kuluçka makinesine dönüştürdü.

 

Çine’nin Evciler Mahallesi'nde yaşayan 45 yaşındaki emekli uzman çavuş Ömer Sayın, evinde, koyun, köpek, tavuk ve güvercin besliyor. Hayvanlarla vakit geçirmeyi seven Ömer Sayın, bakmakla yükümlü olduğu sevimli hayvanları için kendi hayatından da tavizler veriyor. Sayın kendisi gibi bir çok hayvanseveri düşünerek güvercin ve tavuk yemleme makinesi icat etti. Ömer Sayın, icat ettiği yemleme makinesi ile kendisi gibi tavuk ve güvercin besleyen insanların hastalık veya şehirden uzaklaşma gibi durumlarında arkalarında bırakacakları kümes hayvanlarının aç kalmaları riskini ortadan kaldırdı. Yaptığı makine ile kanatlı hayvan besleyenlerin yaşamını kolaylaştırmayı hedeflediğini kaydeden Sayın, makinesinin güvenilir ve sağlam olduğunu, sistemli bir şekilde işleyen makine ile hayvansever dostlarının gözlerinin arkada kalmayacağını söyledi.

 

KUŞÇULARI TATİLE GÖNDERECEK

Güvercin ve tavuk yemleme makinesini 15 günde tamamladığını belirten Ömer Sayın, her akşam üzeri beslediği güvercin ve tavukları yemlemek için eve gittiğini belirterek, ''Bir gün arkadaşım Hasan Öral bana, ‘Her akşam üzeri eve gidip gelmek zorunda mısın, yap bir makine’ dedi. Arkadaşımın bu sözünden sonra bir yemleme makinesi yapmaya karar verdim. Otomatik yemleme makinesini icat ederken kalorifer sistemlerinin kömür yükleme uygulamasından yola çıktım. Makine içerisinde helezona bağlı saat ve rule var. Makine, istenilen zamanda istenilen miktarda yemleme yapabiliyor. Ayrıca icadıma lamba taktım. Lamba, saati ayarlanarak istenilen zamanda istenildiği sürece yanıyor'' dedi.

 

23 YILLIK BUZDOLABINI KULUÇKA MAKİNESİNE ÇEVİRDİ

Yedi 7 ay önce 23 yıllık buzdolabını yenisi ile değiştirdiğini ve hurdacıya satmak için bir kenara ayırdığını söyleyen Ömer Sayın, kızının tavsiyesi üzerine eski buzdolabını kuluçka makinesine çevirdiğini söyledi. İnternet üzerinden kuluçka makineleri hakkında bilgi toplayan ve buzdolabını kuluçka makinesine çevirmeye karar veren Sayın,motor aksamını söktüğü buzdolabını kuluçka makinesine çevirdiğini söyledi. Kuluçka makinesinin içerisinde ampuller bulunduğunu söyleyen Sayın, ampullerin ortama sıcaklık verdiğini, ampulün altındaki suyun ise havanın nemini sağladığını belirtti. Kuluçkaya yatan tavuk ve kuşların belirli zamanlarda yumurtaları ayakları ile oynayarak çalkaladığını aktaran Sayın, kuluçka makinesi içerisindeki yumurta kabını belirli zamanlarda 45 derecelik açı ile döndürdüğünü ve bu şekilde yumurtaları çalkalama işleminin yapılmasını sağladığını söyledi. Kuluçka makinesinin sağlıklı bir şekilde çalıştığını belirten Sayın, makinede güvercin yumurtası hariç her türlü yavrunun çıkartılabileceğini açıkladı. Sayın, yumurtaların sürekli gözetim altında tutulması gerektiğini, bu nedenle makinesini Çine Sanayi Sitesi'ndeki bir arkadaşına emanet ettiğini söyledi.

 

Yaptığı yemleme ve kuluçka makinesi ile kanatlı hayvan besleyenlerin ve bu hayatını kolaylaştıran Ömer Sayın, kuşların ve kuşçuların hayatlarını kolaylaştıracak daha farklı projeler üretmek için çalışmalarına devam edeceğini belirtti. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler