19 Nisan 2024, Cuma

Aydın'ın en eski camisine tarihi dokunuş

1 Kasım 2018, Perşembe 14:44

     


Aydın'ın en eski camisi olarak bilinen Miladi 1308 yılında inşa edilen Batı Anadolu'daki ilk Türk ulu eserlerinden birisi olan Ahmet Gazi Camisi, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmeye başlandı.

 

(FOTO GALERİ İÇİN FOTOĞRAFIN ÜZERİNİ TIKLAYINIZ) 

 

Aydın'ın en eski Selçuklu dönemine ait olarak bilinen Miladi 1308 yılında Menteşoğlu Orhan Bey döneminde, oğlu Hızır Bey tarafından yaptırıldığı sanılan ve ahşap olmasına rağmen 710 yıldır ayakta kalan tek minberi ile büyüleyen Çine'nin Eskiçine Mahallesindeki Ahmet Gazi Cami ile birlikte Ahi İbrahim Türbesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmeye başlandı. Tarihi cami ve türbedeki restorenin Horasan yapı sistemine göre gerçekleştirildiği bildirilirken, ayrıca cami çevresine de drenaj yapıldığı öğrenildi. Ahmet Gazi Cami ve Ahi İbrahim Türbesi'nin restorasyonu için bir milyon 8 bin lira ödenek ayrıldı.

 

"SAHİP ÇIKIYORUZ"

Restorasyondan duymuş olduğu memnuniyeti ifade eden Çine Eskiçine Mahalle Muhtarı Erkan Uzun, "Tarihi camimiz ülkenin bir çok farklı bölgesi başta olmak üzere yabancı turistlerin bile ilgisini çekmeye devam ediyor. Selçuklu döneminden kalma bu tarihi camimizin maneviyatı yüksek bir eser. İnsanlar burada namaz kılmak dua etmek istiyor. Bizde mahalleli olarak bu manevi ve tarihi değerimize sahip çıkıyoruz" diye konuştu. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler