29 Mart 2024, Cuma

Gökbel Barajı sorunları giderecek

31 Ağustos 2018, Cuma 11:13

     


Aydın’da Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapımı devam eden ve 2019 yılında tamamlanarak su tutulması hedeflenen Gökbel Barajı ile Çine Ovası’nda 69 bin 800, Koçarlı Bağarası’nda 146 bin 40 dekar olmak üzere toplamda 215 bin 840 dekar arazinin su sorunu giderilecek.

 

Büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen “Gölsu” projesi kapsamında, Aydın da nasibini aldı.

 

DSİ Genel Müdürlüğü insanların en hayati ihtiyacı olan içme suyu temini ve yine insanların can ve mal emniyetini sağlayan suyun zararlarından koruma görevi, temiz enerjinin kaynağı olan HES yatırımları, gıda güvenliğinin teminatı olan sulu tarıma yapılan yatırımları ile doğrudan vatandaşı hizmet etme gibi bir misyonu bulunduğunu ifade eden DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, “Su ve toprak kaynaklarımızdan yararlanıp zararlarından korunmak maksadıyla özveri ile çalışan DSİ ailesi ülkemiz ekonomisi ve sosyal hayatına büyük hizmetler sunmuş olup, önümüzdeki süreçte de bu hizmetler bütün hızıyla devam edecektir. DSİ olarak son yıllarda modern sulama projelerini geliştirerek uygulamaya koyuyoruz. Modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları, üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden oluyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ediyor bir taraftan da yaşam standardını yükselttiği için göçü önlüyor” dedi.

 

AYDIN GÖKBEL BARAJINDA SONA GELİNDİ

Çalışmaları hızla devam eden ve 13 milyon metreküp su depolama hacmine sahip Aydın Gökbel Barajı’nın tamamlanması ile Çine Ovası’nda 69 bin 800, Koçarlı Bağarası’nda 146 bin 40 dekar olmak üzere toplamda 215 bin 840 dekar arazinin sulanacağını belirten DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, “İş kapsamında kapama seddesi, memba batardosu, derivasyon tüneli kazısı ve betonu, gövde kazısı ve dolgusu, su alma yapısı kazısı, dolusavak kazısı, ulaşım yolları, ön yüzü beton ve paraper imalatları tamamlanmıştır. Çalışmaların devam ettiği su alma yapısı ve dolusavak ünitelerinde 44 bin metreküp beton imalatı gerçekleştirilmiştir. 2019 yılında Baraja ait tüm imalatların tamamlanarak su tutulması hedeflenmektedir” ifadelerini kullandı.

 

BÖLGE İNSANINA EK GELİR SAĞLANACAK

Temelden yüksekliği 62.50 metre olan barajın tamamlanması ile bölgede yapılacak sulu tarım ile birlikte bölge insanının ekonomik olarak rahatlamasına ve 2018 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 237 milyon 500 bin lira katkı sağlanacağının altını çizen DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, “Son olarak bu projenin yapılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi. (GÜLSER BAŞKURT)







 
Son Eklenen Haberler