29 Mart 2024, Cuma

Aydın tarımı 2020’den itibaren uçacak

31 Mayıs 2016, Salı 18:33

     


Elektrik üretmek, taşkınları önlemek ve çiftçiye sulama suyu sağlamak amacıyla inşa edilen Çine Adnan Menderes Barajı'nda ilk iki hedef gerçekleşti. Üçüncü ve en önemli amaç olan sulamaya da dört yıl sonra geçilecek. Baraj suyu, Çine, Koçarlı ve Bağarası ovalarında tarımı şaha kaldıracak.

 

Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz'in tahtta olduğu 1869 yılında sedde talebi ile gündeme gelen ve yaklaşık 1,5 asır hayali kurulduktan sonra 2010 yılında tamamlanan Çine Adnan Menderes Barajı, 2020'de tamamlanması planlanan sulama kanallarının devreye girmesiyle Aydın'da tarımı uçuracak. Kanallar bittiğinde Çine ve Koçarlı ovalarında yaklaşık 210 bin dekar alan modern yöntemlerle sulanırken Söke Ovası'nda da yaklaşık 30 bin dekar alana su takviyesi yapılacak.

 

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Proje ve İnşaat Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen Koçarlı- Bağarası Sulaması 1'inci Kısım ihalesini kazanan yüklenici firma Özdoğan İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, 2014 yılında Çine’nin Eskiçine ve Umurköy mahallelerinden başladığı çalışmada şu ana kadar 16 kilometre yol kat etti. Çaltı Mahallesi’nde devam eden çalışmanın 2017 yılının Mart ayına kadar bitirileceğini söyleyen Özdoğan İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Koçarlı Sulaması İnşaatı Proje Müdürü Mustafa Kökçek, Çine, Koçarlı ve Söke Bağarası ovalarını rahatlatacak olan sulama kanalı projesinin 2020 yılına kadar biteceğini düşündüğünü söyledi.

 

BORULAR HASSAS VE TİTİZLİKLE DÖŞENİYOR

Çalışmaların titizlikle devam ettiğini belirten Kökçek, kanal inşaatı hakkında şu bilgileri verdi: ''Yüklenici firma olarak çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda işin bizde bulunan kısmının yüzde 56’larındayız. Çine Adnan Menderes Barajı'ndan alınarak Gökbel Barajı'nda biriktirilecek olan suyu, yapmış olduğumuz kanallarla Koçarlı Ovası'na kadar götüreceğiz. 3000, 3400 CTP cam elyaflı, ham maddesi yurtdışından gelen borular kullanıyoruz. Normalde boruları 6, 5, 7 metre aşağıya döşüyoruz ama dere geçiş noktalarında 12 metreye kadar iniyoruz. Dere geçiş noktalarında boruları beton zarf içine alıyoruz. Borular çok hassas ve titizlikle döşeniyor. Alt kısmına ve yanlarına elenmiş kum ya da kırma taş ile dolgu yapıyoruz. Vantuz yapılar var, su dolu boru içindeki havanın dışarı alınması için tahliye yapıları var, herhangi bir aksaklık durumunda su tahliye edilebilecek.''

 

ÇİNE OVASINA AYRIM YAPILDI

Mustafa Kökçek, ara vanalar konusunda, ''Bizim kısım Bahçearası Mahallesi'nde bitecek. Çalışmanın ikinci kısmının ihalesini başka müteahhit aldı. Bizim bitirdiğimiz yerden onlar başlayacak. Çalışmanın ikinci kısmında da 3, 4 yıllık bir çalışma süresi olacak. Akçaova’yı geçince büyük hat kapama vanası koyduk. Gökbel Barajı bitince Çine Adnan Menderes Barajı enerji ürettiği suyu dereye bırakacak. Bu su Gökbel Barajı’nda birikecek. Çine Ovası için hat kapama vanasından ayrım yapıldı. Çine Ovası o ayrımdan sulanacak'' dedi.

 

BARAJDA ÜÇÜNCÜ AMACA ULAŞILACAK

Çine Adnan Menderes Barajı’nın yapımında, taşkınları önlemek, enerji üretmek ve sulama olmak üzere üç amaç güdüldüğünü kaydeden Kökçek, ''Baraj, enerji üretmeye başladı, su tuttuğundan bu yana ben Söke Ovası’nda taşkın yaşandığını görmedim. Bugüne kadar çiftçiler tarlalarında artezyen ile sulama yapmaya çalışıyordu. Ya da Çine Çayı’na motor kurar, çaydan su çekerlerdi. Bu çalışmanın bitmesiyle artık çiftçinin artezyenden ve çaydan su alma derdi kalmayacak'' diye konuştu. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler