24 Nisan 2024, Çarşamba

“Domuzlar ile adeta hasat yarışına girdik”

30 Haziran 2018, Cumartesi 17:30

     


Çine Ovası'nda sayıları her geçen gün artan domuzların ekili tarım arazilerindeki talanı, üreticileri mağdur etmeye devam ediyor. Domuzlar ile adeta yarışa girdiklerini söyleyen üreticiler, böyle giderse yarışın galibinin domuzlar olacağı fikrinde.

 

(FOTO GALERİ İÇİN FOTOĞRAFIN ÜZERİNİ TIKLAYINIZ)

 

Çine Ovası'nda üretim yapan çiftçiler, gece tarlalarına girerek talan eden domuz sürülerinden bıktı. Son 10 yıl içerisinde aşırı miktarda çoğalan ve çiftçiye büyük zararlar vermeye başlayan domuzlar, çiftçileri bezdirdi. Çiftçileri gece nöbete zorlayarak gecesini gündüzüne katan domuzlar, üreticinin zor zahmet umutla yetiştirdiği mısır koçanlarını yemeye başladı. Çiftçiler yetkililerden tarlaların kenarından geçen ve domuzlara barınak olan kurutma kanallarının temizlenmesini isterken, kanalları temizlemeyen yetkililere isyan etti.

 

DOMUZLAR ÇOĞALDIKÇA ZARAR DA ARTIYOR

Çine'nin Çaltı Mahallesinde arazilerine mısır eken Cengiz Yıldız ve Nevzat Karaaslan'ın mahsulleri domuzlar tarafından talan edildi. Üreticiler, "Mısırlar olgunlaştı, domuzlar ile adeta hasat yarışına girdik. Domuzlar mısırı çok sevdiği için hep aynı mevsimlerde tarlalarımıza geliyor ve mısır alanlarımıza zarar veriyor. Çiftçiler olarak bizde emek verdiğimiz, bu güne kadar gözümüz gibi baktığımız mısırlarımıza sahip çıkamıyoruz. Ne yapıyorsak olmuyor. Bu sorunu her yıl artarak yaşıyoruz. Domuzlar çoğaldıkça zararımız da artıyor. Böyle giderse ektiğimizi mısırları domuzlara yedireceğiz. Resmen domuzlarla hasat yarışına giriyoruz, böyle giderse bu yarışın galibi domuzlar olacak" dedi.

 

YETKİLİLERİ GÖREVE DAVET EDİYORLAR

Domuzlarla daha iyi mücadele edilebilmesi için sazlıklarla kaplanan kurutma kanallarının temizlenmesi gerektiğini vurgulayan üreticiler, Tarım Müdürlüğü, Ziraat Odası, Sulama Birliği ve DSİ'ni göreve davet ederek, "Kurutma kanalları domuzların yuvası haline geldi. Barınakları oldu. Sazlıklarla dolup taşan kurutma kanalları yağmur sularını da taşıyamaz ve tarlalarımıza su göllenir hale geldi" dedi.

 

ALLAH KORUSUN

Domuzların çoğaldıkça başlarına daha büyük dert olmaya başladığını belirten Nevzat Karaaslan, "Biz bu sorunu her yıl yaşıyoruz. Artık yeter, domuzlar ile bir mücadele başlatılsın. Tarla etrafına elektrikli teller çevriliyor, bu da çok tehlikeli bir yöntem. Burada bazı kişiler elektrikli tel çarpması sonucu yaşamını yitirdi. Domuzlar bizim için artık küçük bir sorun olmaktan uzun bir süre önce çıktı. Yetkililer lütfen bunun farkına varsın, eğer burada çiftçiler kendi başlarına sorun ile mücadele etmeye kalkar ise büyük sorunlar ve büyük dertler yaşanabilir" ifadelerini kullandı. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler