25 Nisan 2024, Perşembe

Çine’nin güneşi enerjiye dönüşüyor

29 Ekim 2016, Cumartesi 09:46

     


Yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisi ile Çine’de elektrik üretimi dönemine geçildi. Çine- Karpuzlu yolu üzerinde ve Topçam Barajı’nın üst kısmındaki yüzlerce dönüm alanda özel teşebbüs tarafından güneş enerjisi santralleri oluşturulmasına başlandı.

 

Türkiye’nin en fazla güneş gören ilçelerinin başında gelen ve yılın 305 gününde güneşin sıcak yüzü ile karşılaşan Çine, bu yenilenebilir enerji ile yatırım merkezine dönüşecek. Barajlardan sonra güneş enerjisi santralleri ile de ulusal enerji ağına güç katacak olan Çine, bu yönüyle enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasına önemli katkı sağlayacak.

Çine- Karpuzlu yolunun güneye bakan meyilli arazilerindeki yüzlerce dönüm alana çeşitli firmalar tarafından güneş enerjisi santralleri (GES) kurulmaya başlandı. Yaprak Enerji tarafında 90 dönümlük bir araziye yerleştirilen 10 bin güneş enerji paneli ile günlük 4,5 megavat elektrik üretilmesi hedefleniyor. Çine’de ilk güneş enerji panelini Yaprak Enerji'nin başlattığını söyleyen Yaprak Enerji Elektrik ve Elektronik Mühendisi Hatice Yağmur Eser, çalışmanın tamamlandığını santralin bir aydır enerji ürettiğini söyledi.

 

“25 YIL ÖMRÜ VAR”

Santralin işçilik, montaj ve projelendirmesinin Yaprak Enerji tarafında yapıldığını söyleyen Elektrik ve Elektronik Mühendisi Hatice Yağmur Eser, “Santralimiz 4 ay gibi bir sürede Yaprak Enerji tarafında kuruldu. AC gücümüz 3.8 megavat, DC kurulum gücümüzde 4.3 megavat şeklinde üretim yapmaktayız. Santralimizin kabulü gerçekleşti bir aydır üretim yapmaktayız. Santralin verimliliği ilk 5 yıl için yüzde 89 olarak görülüyor. Daha sonra verimde düşüş yaşanıyor. Bu tesisin 25 yıllık verimlilik ömrü var” dedi.

 

“HİÇBİR ZARARI YOK”

Tesisin 90 dönümlük bir arazide kurulduğunu ve içine 10 bin güneş enerjisi paneli konulduğunu söyleyen Hatice Yağmur Esen, “Normalde 1 megavatlık bir termik santral, doğaya 6 milyon ton karbondioksit salıyor. Ama biz GES yaparak onun yerine 1 megavatlık bir GES santrali ile 990 ton bir karbandioksidi engelleyebiliyoruz. Böyle bir yararı var. Bizim santralimizin 4.3 megavatlık gücü var. Termik santralle karşılaştırdığımızda çok büyük bir doğa dostu. Çevreye hiçbir zararı yok. Panellerin altında yeşillendirme yapılabiliyor. Hiçbir zararı yok. Hayvan beslemek için bile kullanılabilir. Arazinin durumuna göre kontrollü bir şekilde hayvan beslenmesinde bile kullanılabilir” diye konuştu. Bir aydır elektrik ürettiklerini ifade eden Esen, ürettikleri elektriği, sayaç yöntemiyle AYDEM’e sattıklarını söyledi. Esen, Muğla’da 2.4 megavatlık bir projelerinin olduğunu da sözlerine ekledi.

Çine-Karpuzlu yolu üzerinde Yaprak Enerji 4,3 megavatlık, Altungrup 1 megavatlık , Bekiroğlu Harita 5.5 megavatlık, Kayhan Güney, Mustafa Üretmen, Erkan Özkaya ve İhsan Sandıkçıoğlu ortaklığındaki Lena firması da Topçam Barajı'nın üst kısmında 10 megavatlık güneş enerjisi santrali kuruluyor. Çine’de kurulan GES santrallerinde yılın ortalama 305 gününde üretim yapıldığı, kalan 60 günde yağış ve havanın bulutlu olması nedeniyle üretim yapılamayacağı belirtildi. (SEZGİN MADRAN)







 
Son Eklenen Haberler