26 Nisan 2024, Cuma

"Silaj paketleme tesisi için tüm üretici örgütleri, örgütlenmeli"

29 Ağustos 2014, Cuma 15:27

     


Çine İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Atıgan, "Çine'ye silaj paketleme tesisi yapılmalı ve bunun için tüm üretici örgütleri, örgütlenmeli" dedi.

 

Çine'ye silaj paketleme tesisinin yapılmasını isteyen Atıgan, tesisin ilçeye kazandırılması için, başta Çine Ziraat Odası ve Çine Kırmızı Et Üreticileri Birliği olmak üzere, ilçede bulunan tüm diğer üretici örgütlerine daha fazla sorumluluk düştüğünü söyledi.

 

"TESİSLER SAYESİNDE ÜRÜNLERİN PAZARLANMAMASI VE DEĞERİ ALTINDA SATIŞ GİBİ

OLUMSUZLUKLAR ORTADAN KALKACAKTIR"

Çine'de 10 - 15 yıl öncesine kadar silajlık mısır üretimi yok denecek kadar az olduğunu belirten İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Atıgan, "Bakanlığımız hayvancılığı destekleme politikaları, gerekse müdürlüğümüzün yoğun eğitim ve yayım çalışmaları neticesinde bugün ilçemiz silaj üretiminin 8 milyon TL'lik bir gayri safi hasıla değeri olduğunu ve yıllara göre değişmekle birlikte 50- 55 bin dekarda mısır yetiştiriciliği yapılmakla birlikte, bu alanın 40-45 bin dekarı dane mısır, 10-15 bin dekarı ise silajlık mısır üretimi için kullanılmaktadır. Üretilen silaj geleneksel yöntemlerle yığın olarak muhafaza edilmekte ve büyük bir çoğunluğu ilçede değerlendirilmektedir. Ancak büyük hayvancılık işletmeleri gerek nakliye kolaylığı ve gerekse iş gücüne daha az ihtiyaç duyulması gibi etkenlere paketlenmiş halde arz edilen silajı tercih etmektedir. Tüm bunlar göz önüne alındığında mevcut silaj üretiminin 4-5 katı üretim potansiyeline sahip ilçemizde en büyük sıkıntı paketleme ve pazarlama olarak göze çarpmaktadır. İlçemizde bitkisel üretim yapan işletmelerin büyüklüğü paketleme ve pazarlama makinesi edinecek veya büyük hayvancılık işletmelerini, ilçemize çekecek düzeyde değildir. Bu konuda Çine Ziraat Odası, Çine Kırmızı Et Üreticileri Birliği'ne de büyük görev düşmektedir. Bu tür sivil toplum kuruluşları paketleme tesisleri yanında ilçemiz dışındaki hayvancılık işletmeleri ile üyesi oldukları üreticiler adına satış görüşmeleri yaparak da hem üretilen ürünlerin pazarlanmaması ve hem de gerçek değeri altında satış gibi olumsuzlukların önüne geçilebilecektir" dedi. (OSMAN YURTTAŞ/MADRAN AJANS)







 
Son Eklenen Haberler