20 Nisan 2024, Cumartesi

‘Panga' üretmek için harekete geçtiler

28 Eylül 2016, Çarşamba 11:57

     


Muğla’da Makine Mühendisi Uğur Güllü ile Diş Hekimi Engin Selçuk, anavatanı Tayland olan, ülkemizde ise ‘panga’ olarak bilinen balığı toprak havuzda yetiştirmek için çalışma başlattı.

 

Muğla’nın Milas ilçesindeki Avşar Ovası’nda aynı zamanda tarla balıkçılığı yapan Makine Mühendisi Uğur Güllü ile Diş Hekimi Engin Selçuk, toprak havuzda anavatanı Tayland olan ülkemizde ’panga’ olarak tanınan ve daha çok fileto olarak tüketilen ’Pangasius Hypophthalmus’ cinsi balık yetiştirmek için çalışma başlattı. İki ortağın, 4 ay önce getirttiği 10 bin yavru panga, ortalama olarak 350’er grama ulaşırken yöredeki diğer tarla balıkçıları bu konudaki gelişmeleri merakla izlemeye başladı.

 

6 AYDA İDEAL GELİŞİMİNİ TAMAMLAYAN BİR TÜR

 

Yörede başladıkları panga balığı üretimi projesinin başarılı olması halinde Milas’ta toprak havuz balıkçılığının ayrı bir boyut kazanacağını belirten UGE Su Ürünleri Şirketi ortaklarından Uğur Güllü, şöyle dedi:

 

"Genelde bu balık türü yurt dışından ithal edilerek filetosu tüketiciye ulaştırılıyor. Turist kabul eden büyük tatil merkezleri ve lezzetini bilen kişiler bu balığı tüketiyor. Tayland’dan getirdiğimiz bu balığın en karakteristik özelliği kilogram boyuna altı ay gibi kısa bir sürede gelmesi. Çiftliklerde levreği, ideal boya yani 300 - 400 grama 17 - 18 ayda getirmeye çalışırken, bu balık 6 ayda gelişimini tamamlıyor. 700 - 1000 gram arasına ulaşıyor. Hem maliyet açısından üreticiyi memnun edecek hem de tüketici açısından büyük avantaj sağlayacak."

 

"25-30 ÇEŞİT YEMEĞİ YAPILABİLİYOR"

Bu cins balığın Türkiye’de çok fazla tanınmadığını belirten Uğur Güllü, panga tüketiminin 2000’li yıllardan itibaren Uzak Doğu’da ve Avrupa’da tüketiminin inanılmaz bir gelişim trendi gösterdiğine dikkat çekerek şöyle devam etti:

"Avrupa, bu balığı çok fazla kullanıyor. Bu balık, lezzet ile etin ve tavuğun yerine geçebilecek bir özellik taşıyor. Sote yaparak 25 - 30 çeşit yemek elde edebiliyorsunuz. Okul, üniversite, askeriye, tatil köyleri gibi alanlarda kullanılabilir. Tropikal olduğu için Bodrum ve çevresinde yetişip yetişmeyeceği konusunda bir çalışma yapmak istedik. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile görüşerek böyle bir projemiz olduğunu iletince onlar da yakından ilgi gösterdiler. Bakanlıktan deneme izni aldık. Türkiye’de bu balığın üretilmesinde tek izin alan firma da biziz. Dört ay önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Milas İlçe Müdürlüğü’nden gelen arkadaşlarla birlikte balıklarımızı havuzlarımızla kavuşturarak deneme sürecine başlamıştık. Balıklar kısa sürede uyum sağladı. İlerleyen yıllarda bu bölgede toprak balıkçılığıyla uğraşanlar için yeni bir ufuk açmış olacağız."

 

"DOĞA KOŞULLARINA DAYANIKLI"

Yavru balıkları, toprak havuza saldıktan sonra kademe kademe gelişimini takip etmeye başladıklarını vurgulayan Uğur Güllü, "Havuzumuz 2 bin metreküp hacme sahip. Balığın en büyük özelliklerinden bir tanesi de zor doğa koşullarına dayanıklı olması. Suda erimiş oksijenin sınırlı miktarlarda olmasına bile dayanabiliyor. Maliyet açısından üretimi kolay, hem de çok çabuk gelişim gösteren bir balık" dedi.

 

"TÜRKİYE’NİN BALIKÇILIK ANLAMINDA BÜYÜK PROJESİ OLACAK"

Avrupa’da yaşayan bazı arkadaşlarının panga balığının neden Türkiye’de de üretilmediği yönünde sorular sormasının ardından kendilerinin böyle bir proje yapma ihtiyacı duyduklarını ifade eden Güllü, şunları anlattı:

"Türkiye’de özel sektör olarak ilk defa hiçbir destek, hiçbir hibe, hiçbir yerden teknik destek almadan yapıyoruz bu çalışmayı. Yavru balıklar, bir buçuk inç yani 3.75 santimetre olarak geldi. Gelen yavrular 10 günlüktü. Yurt dışına hem yavru balık hem de yetiştirilmiş balık ihraç eden bir firmadan bu yavruları temin ettik. Firma yetkilileri, Türkiye’de bu balığı yetiştirmek istememizle çok ilgilendiler. Bizim amacımız bu projeyi, ülkenin, toplumun, halkın yararına çevirebilmek. Maliyet kaygımız yok, sonuca ulaşmak istiyoruz. Bu işin ticaretinden önce birinci aşamada yapmak istediğimiz, bakanlıktan "Evet, bu balık bu coğrafyada yetişir, uygundur’ onayını almak. Bunu yaptıktan sonra hedef, üretimi anaç balığa çevirip, yavru elde etmek olacak."

İki ortağın panga balığı üretimi denemesini yöredeki diğer balık üreticileri de merakla izleniyor. (HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler