19 Nisan 2024, Cuma

"Aydın ve ülkemiz için kayıp olur"

28 Ağustos 2014, Perşembe 16:14

     


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Aydın İl Koordinatörlüğü Çinelileri TKDK destekleri hakkında bilgilendirdi. Bilgilendirme toplantısında konuşan Çineli Yüksel Atıgan, "İmkanı olup da bu desteklemelerden yararlanmayan kişilerin, Aydın'a ve ülkeye büyük kaybı olur" dedi.

 

Çine Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda bulunan kişileri bilgilendiren TKDK Aydın İl Koordinatörlüğü Proje Başvuru Birim Amiri Derya Daysal, " 15 Ocak'ta çıkan 12'nci başvuru çağrı ilanı döneminde yüzde 75'i Avrupa Birliği ve yüzde 25 Türkiye Cumhuriyeti katkısından oluşan toplam destek bütçesi 488 milyon 772 bin 128 avrodur. TKDK, süt ve süt ürünlerinin, et ve et ürünlerinin, meyve ve sebzelerle su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi, yerel ürünlerin ve mikro işletmelerin geliştirilmesi, kırsal turizmle kültür balıkçılığının geliştirilmesine yönelik yatırımlara yüzde 50 hibe sağlıyor" dedi.

 

KİMLER BAŞVURABİLİR?

TKDK'ye kimlerin başvurabileceğini açıklayan Proje Başvuru Birim Amiri Derya Daysal, "65 yaş üzeri kişiler, desteklemeye başvuramaz. Başvuracak kişi, ulusal vergi sistemine kayıtlı olmalı. Vergi, SGK prim borcu, adli sicil kaydı bulunmamalı. Gerçek ve tüzel kişiler de başvuru yapabilir" dedi. Desteklenecek uygun harcamaları sıralayan Daysal, "Makine ekipman alımı, hizmet alımı, yapım işleri ve görünürlük harcamaları esas alınacaktır. Bu kapsamda verilecek destek geri ödemesiz olarak kullandırılacak olup destek oranı yüzde 50 olacaktır" diye konuştu.

 

"AYDIN, DESTEKLEMENİN TAMAMINA SAHİP OLABİLİR"

Derya Daysal, 12'nci Çağrı döneminde TKDK Aydın İl Koordinatörlüğü’ne 42 proje başvurusu yapıldığını ve bu projelerin incelenip sözleşmelerinin imzalanması halinde Aydın'a yapılacak toplam yatırım tutarının 49 milyon 707 bin 126 TL olduğunu belirterek, TKDK'nın destek tutarının ise 25 milyon 394 bin 071 TL olacağını ifade etti. Daysal ayrıca Türkiye geneli itibari ile 2016 yılına kadar kullandırılacak bütçenin 489 Milyon Euro olduğunu ve bu rakamın iller arasında herhangi bir şekilde bölüştürülmediğini, IPARD uygulanan iller arasında Aydın'ın bu paranın tamamına sahip olabileceğininin altını çizdi.

 

ÇİNE'DEN 3 BAŞVURU KABUL EDİLDİ

Daysal, Çine'den 3 kişinin başvurusunun kabul edildiğini ve bu isimlerin ise, Yüksel Atıgan, İsmail Aydoğdu ve Mustafa Aydemir olduğunu açıkladı. Mustafa Aydemir ve Yüksel Atıgan, süt ve besicilik işletmesi için, İsmail Aydoğdu'nun ise arıcılık işletmesi için başvurduğu öğrenilirken, Yüksel Atıgan, İmkanı olup da bu desteklemelerden yararlanmayan kişilerin, Aydın'a ve ülkeye büyük kaybı olacağını söyledi.

 

KATILIM AZ OLDU

Çine İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Atıgan ve Çine Muhtarlar Derneği Başkanı Muammer Karadeniz'in de katıldığı toplantıya katılımın az olması dikkat çekti. Toplam 57 kişinin katıldığı toplantıya çok sayıda mahalle muhtarının da katılmadığı gözlemlendi. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler