19 Nisan 2024, Cuma

“TARİŞ, zeytinyağı piyasasını karıştırdı”

27 Ekim 2016, Perşembe 14:10

     


Çine Ziraat Yönetim Kurulu Üyesi Sadullah Özkul, TARİŞ'in uyguladığı fiyat politikasının zeytinyağı piyasasında tıkanıklığa neden olduğunu öne sürdü.

 

 

TARİŞ'in geçtiğimiz yıl zeytinyağı fiyatını 7-8 lira olarak açıkladığını, daha sonra ise yüzde yüzün üzerinde bir artış ile 17 liralık fiyat belirlediğini söyleyen Çine Ziraat Yönetim Kurulu Üyesi Sadullah Özkul, ''TARİŞ bir anda zeytinyağı fiyatını ikiye katladı. Bu fiyattan da bir süre piyasaya girdikten sonra alımları durdurdu. Bu süreç, zeytinyağı pazarında kargaşaya, tüccarın piyasadan çekilmesine yol açtı'' dedi.

TARİŞ’in 17 lira olarak açıkladığı zeytinyağı fiyatının dünya gerçeklerine aykırı olduğunu söyleyen Özkul, “TARİŞ’ten yeni bir fiyat açıklaması bekliyoruz” dedi.

 

“TARİŞ BEKLENİLEN FİYAT AÇIKLAMASINI YAPAMIYOR”

Çine Ziraat Yönetim Kurulu Üyesi Sadullah Özkul, “Zeytin ihracatçıları, zeytinyağını dışarıya 11-12 liraya gönderdiklerini ve TARİŞ’in 17 liradan aldığı malı kendilerinin alamadığını söylüyor. TARİŞ’in açıkladığı 17 liralık zeytinyağı fiyatı dünya piyasalarına aykırı. Geçtiğimiz yıl 7-8 lira olan zeytinyağı alımının bu yıl en fazla 10-12 lira arasında olması gerekiyordu. Yeni mahsul geliyor ama TARİŞ beklenilen fiyat açıklamasını yapamıyor. TARİŞ’ten yeni fiyat açıklaması bekliyoruz. 2007 yılında dönemin yetkilileri, 'Zeytinyağı 10 lira olacak' dedi, işler tersine gitti 3,5-4 liralara kadar düştü. Bunun etkisi 8 yıl kadar sürdü” dedi.

Özkul, TARİŞ’in zeytinyağı için fiyat vermesinin yetmediğini, verdiği fiyatın da arkasında durması gerektiğini söyledi. Özkul, bakanlık nezdinde bir komisyon oluşturulmasının ve zeytinyağının her yönüyle değerlendirilerek ortak bir fiyat açıklaması yapılmasının daha doğru olacağını, zeytin üreticisi ve tüccarın, tıkanıklık nedeniyle şu anda nasıl hareket edeceğini kestiremediğini belirtti. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler