20 Nisan 2024, Cumartesi

Kara sığırlar incelendi

27 Şubat 2017, Pazartesi 11:07

     


Aydın’da yerli sığırların yaygınlaşmasına yönelik başlatılan ‘Salma Hayvancılık Projesi için harekete geçen profesörler, Madran ve Gökbel Dağı'nda beslenen kara sığırları inceleyerek tespit çalışmaları yaptı.

 

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Hayvan Yetiştirme Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Orhan Karaca ve Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Biyometri ve Genetik Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. İbrahim Cemal, kara sığırların koruma altına alınması, yaygınlaştırılması için Aydın’da Çine, Koçarlı ve Karpuzlu belediye ve ziraat odaları işbirliğince başlatılan ‘Salma Hayvancılık Projesi’ için harekete geçti. Profesörler, Gökbel ve Madran dağlarındaki kara sığırları inceleyerek tespit çalışması yaptı.

 

“IRKIN BOZULMADAN KORUNMASINI SAĞLAYACAK”

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Hayvan Yetiştirme Anabilim Dalı öğretim üyesi, Prof. Dr. Orhan Karaca, salma sığırcılığın en yaygın olduğu bölgelerden birinin Akçaova olduğunu belirtirken, “Madran Dağı zirvesine yakın Hacıpaşalar Mahallesi'nde tespit ettiğimiz saf ırk kara sığırlar, kültür ya da melez ırklardan ayrı şekilde korunmuş. Mahallede ziyaret ettiğimiz çiftlikte 30’un üzerinde kara sığır tespiti yaptık. Irk tamamen korunmuş. Bu tür çiftliklere yapılacak olan destek, üreticiyi cesaretlendirecek ve sahip olduğu ırkın bozulmadan korunmasını sağlayacaktır” dedi.

 

KAN ÖRNEKLERİ ALINACAK

Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Biyometri ve Genetik Anabilim Dalı öğretim üyesi, Prof. Dr. İbrahim Cemal ise “Madran Dağı gibi Beşparmak dağlarının uzantısı olan Gökbel Dağı, kara sığır için büyük bir ambar” diyerek şunları söyledi: Akçaova uzun yıllar salma kara sığır ırkının yetiştirildiği ve korunduğu bir bölge. Seferler Mahallesi'ndeki çiftlikte tespit ettiğimiz hayvanlar, aradığımız özellikleri tamamen taşıyor. Bölge olarak Akçaova, bu konuda göz ardı edilmeyecek bir alan. İki mahallede tespit ettiğimiz çiftliklerdeki kara sığırdan kan örnekleri alarak laboratuvar ortamında inceleyip dosyalayacağız.''

 

HEM ÜRETİCİ HEM TÜKETİCİ KAZANACAK

Kara sığırları bugüne kadar ırkı bozulmadan koruyan ve besleyen üretici Davut Bal, kara sığırların inceleme altına alınmasından memnun olduğunu belirtirken, “Kurban Bayramı dışında satış yapmadığımız, tüketicinin ilgi göstermediği kara sığırların et kalitesini aslında herkes biliyor. Tüketici ile aramızdaki kasap ve celepler yüzünden biz hayvanımızı satamıyoruz, tüketici kaliteli et yiyemiyor. Bu proje ile bunun önünün açılacağına inanıyorum. Projenin içinde yer almaktan mutluyum” dedi. (GÜLSER BAŞKURT)







 
Son Eklenen Haberler