18 Nisan 2024, Perşembe

Esentepe'deki çam ağaçları yüz güldürdü

26 Nisan 2018, Perşembe 09:31

     


Çine'nin Esentepe Mahallesi’ne dikilen ve halkın hizmetine verilen çam ağaçları mahallelinin yüzünü güldürdü. Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, fıstık ağaçlarının mahalle ekonomisine büyük katkı sağladığını belirtirken, Esentepe Muhtarı Halil Baş, bu yıl fıstıkların kilosunu 4 liradan sattıklarını söyledi.

 

Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, 2007 yılında 2 bin 100 dekar araziye 14 bin adet, 2015 yılında aynı araziye 12 bin adet çam fıstığı fidanı dikilen Esentepe Mahallesi'ni ziyaret etti. Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, Esentepe Mahalle Muhtarı Halil Baş, Akçaova Orman İşletme Müdürlüğü Şefi Eşref Erbaş ve mahalleli çam ağaçlarını inceledi. Akçaova Orman İşletme Müdürlüğü Şefi Eşref Erbaş, çam ağaçlarının mutlaka budanması gerektiğini ifade ederken, "Kozalak verimini artırmak için budama çok önemli. Budamının da usulüne uygun yapılması gerekiyor. Budama işlemini Ekim ayının 15'inden Şubat ayının 1'ine kadar yapmamız lazım. Daha sonra ağaca su yürüyeceği için budamayı bu tarihler arasında yapmalıyız" dedi. Müdür Erbaş, üreticiye budamanın nasıl yapılması gerektiği konusunda bilgiler verdi.

 

AĞAÇLARA BAKIYOR VE GELİR ELDE EDİYORLAR

Çine Esentepe Mahalle Muhtarı Halil Baş, Bu yerde toplam 26 bin adet çam fıstığı fidanı var. 2012 yılında önceden diktiğimiz 14 bin adet fidanı hane başına kura halinde 140’ar adet dağıttık. Bunu yaparken de ihtiyar heyeti olarak toplandık. Burası için bir karar aldık. Mahalle halkı, korumak ve bakım yapmak amacıyla bir karar alarak dağıtık. Mahalle halkı hem çam fidanlarını bakıyor hemde gelir elde ediyor. bin 600 adet çam fıstığı fidanı dikilen 5 hektarlık alana Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Hatıra Orman'ı adı verildi. Üreticimiz fıstık işinden çok memnun. Bu sene kilosunu 4 liradan sattık. Ağaçlar daha yeni verim vermeye başladı, önümüzdeki yıllarda üreticilerimizin bu ağaçlardan elde etmiş olduğu gelir artacaktır" diye konuştu.

 

"ODA OLARAK BİZLERİ MUTLU ETTİ"

Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan ise, Aydın'ın Büyükşehir olması nedeniyle köyden mahalleye dönüşen Esentepe'deki çam fıstığının halka ekonomik olarak büyük katkı sağladığını ve bu gelişmenin ise Oda olarak kendilerini mutlu ettiğini ifade ederken, "Buradaki halk bu ağaçlara sahip çıkıyor ve elde ettiği gelir ile geçimini sağlıyor. Budama işlemine çok dikkat etmeleri gerekli. Budamayı doğru yaptıkları takdirde gelirleri daha da artacak. Daha önce köy statüsündeki Esentepe'nin çam fıstığı ile ekonomik anlamda bir güzelliğe ulaşması ve fıstıktan elde edilen gelir ile insanların yaşam ve refah seviyelerinin bir nebzede olsa düzlüğe çıkması bizleri mutlu etti. Tabi bu çam fıstık alanları daha önce hazinede idi ve bu alanları satın almak isteyen bir çok kişi oldu. Ancak buradaki çam fıstıklarının mahalleliye kazandırılmasını sağlayan ve şahsi kişilere satılmaması için büyük gayret gösteren muhtarımız başta olmak üzere muhtarlık heyetine teşekkür ediyorum" dedi. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler