23 Nisan 2024, Salı

Asırlık ceviz ağaçları kuruyor

25 Temmuz 2017, Salı 09:42

     


Aydın'da ceviziyle ünlü Çine'nin Çatak Mahallesi'ndeki ceviz ağaçları kurumaya başladı. Mahalledeki birçok ailenin geçim kaynağı olan ceviz ağaçlarının niçin kuruduğu henüz anlaşılamazken, mahalleli yetkililerden yardım bekliyor.

 

Çine Çatak Mahallesi'nde bi çok ailenin geçim kaynağı olan asırlık ceviz ağaçları kurumaya başladı. Ceviz üreticileri, yetkililerden sorunlarına çözüm bulmasını istedi.

 

Çine Ziraat Odası Çatak Delegesi Mustafa Uludağ, ceviz ağaçlarının iki yıl önce kurumaya başladığını belirterek, “Kaymakamlık ve İlçe Tarım Müdürlüğü görevlilerine dilekçe verdim. Görevliler gelip gitti ancak bir çare bulamadık. Topraktan mı, sudan mı, bu hastalığın neden olduğu bilinmiyor. Bizim mahalle sürekli göç veriyor, köye dönüş projesinin bizim burada hayata geçirilmesi lazım” dedi.

 

"MİLLİ SERVET YOK OLUYOR"

Çine Çatak Mahallesi eski muhtarı Ali Sevim ise, “Burada bir milli servet gidiyor. Her sene 10 ağaç kurusa buralarda ceviz kalmayacak. Burada her ailenin geçim kaynağı ceviz ağacı. Her ağaçtan yaklaşık 500 ile bin lira arası bir kazanç sağlıyoruz. Bu ağaçlar kurur ise burada yaşam da biter. Şuan kuruyan ağaçlarda genç ve asırlık ağaçlar var. Her ağaç kurumaya yüz tutuyor” diye konuştu.

 

Ceviz üreticileri ceviz ağaçlarının sulandığı Çatak ve Kavşit Göleti’nin suyunun çok asitli olabileceğinden şüphelendiklerini ifade ederken, bir an önce bu hastalığın nedeninin bulunmasını ve önlem alınması gerektiğini belirtti. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler