20 Nisan 2024, Cumartesi

Çineli üreticiler, mısırdan pamuğa geçmek istiyor

25 Temmuz 2016, Pazartesi 10:36

     


Yirmi yıl önce pamuk üretiminden mısır üretimine geçen Çineli çiftçiler, pamuğa verilen cazibeli destek ve mısırda son yıllarda yaşanan sıkıntılar nedeniyle yeniden pamuk üretimine dönmek istiyor. Pamuk ekimi için arazi toplulaştırma projesinin bitmesi bekleniyor.

 

Çine'de son yıllarda mısır üretiminde yaşanılan sıkıntı ve mısırda istenilen verimin alınamaması, mısır üreticilerini, yeniden pamuğa yöneltti. Aydın'ın diğer ilçelerindeki üreticilerin pamukta yoğunlaştığını, mısır ekiminde ise Çine'nin öne çıktığını ifade eden üreticiler, destekler nedeniyle pamuğun cazip hale gelmesinden ve mısırda yaşanılan verim düşüklüğünden dolayı yeniden pamuk ekmek istediklerini, bu isteklerinin ise Çine Ovası'nda planlanan arazi toplulaştırma projesi bittiği takdirde gerçeğe dönüşebileceğini söylediler.

 

TOPLULAŞTIRMA ŞART

 

Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, "60 bin dönüm mısır ekimimiz var. Bu sahayı bir anda bırakmamız mümkün değil ama yavaş yavaş mısır üretiminden pamuk üretimine geçiş yapabiliriz. Pamuk ekimindeki en büyük sıkıntımız, ilçemizde sonbahar yağmurlarının erken olması ve pamuk ile zeytin hasadının çakışmasıyla birlikte açığa çıkan amele sıkıntısı. Arazi parsellerimiz de küçük olduğu için makineli hasat yapmak çok zor. Önümüzdeki yıllarda ilçemizde gerçekleştirilecek olan arazi toplulaştırması, pamuk ekmek isteyen çiftçimize büyük bir olanak sağlayacaktır. Ayrıca bir an önce Adnan Menderes Barajı'ndan Çine Ovası'na sulama imkanı da sağlanmalıdır. Ardından ilçeye herhangi bir kurum ve kuruluş veya çiftçilerimizce alınacak pamuk toplama makinesi ile birlikte üreticilerimizin tamamen pamuğa yöneleceğini düşünüyorum. Mısırda her sene yaşanılan sorunlar, çiftçimizi alternatiflere yöneltiyor. Bu alternatifler içerisinde devletin şu an pamuğa verdiği destek çok cazip görünüyor" dedi. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler