23 Nisan 2024, Salı

Çine'nin alternatif ürünü şenlikle hasat edildi

25 Haziran 2021, Cuma 13:12

     


Çine’de ilk kez 1 yıl önce kekik dikimini gerçekleştiren Mehmet Demir’e ait arazide Kekik Hasadı Şenliği düzenlendi. Hasat Şenliği’ne ilçe protokolü de ilgi gösterdi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Çine Soğancılar Mahallesi Şeyhler Mevkisi’nde 7 dönüm alana kekik dikimi yapan Mehmet Demir’e ait arazide hasat şenliği düzenlendi. Hasat Şenliği’ne Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, Başkan Yardımcısı Timuçin Karabulut, CHP Çine İlçe Başkanı Tayfun Şahin, CHP Çine İlçe Kadın Kolları Başkanı Gülgün Ok, Çine Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok ve Ziraat Mühendisi Mutlu Çıvgın ve vatandaşlar katıldı.

“EFELER BELEDİYESİ’NİN DE DESTEĞİ OLDU”

İlçede geliri yüksek, farklı alternatif ürün deseni çeşidi için yaptığı araştırmalar sonucu kekik yetiştirmeye karar verdiğini belirten Mehmet Demir, “Kekik üretimini yapmaya karar verdim ve bu konuda Çine Belediyesi’nin, Tarımı Geliştirme Kooperatifi’nin, Ziraat Odası Başkanımızın, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün, hatta Efeler Belediye Başkanımız Mehmet Fatih Atay’ın tohum konusunda destekleri oldu. Ben bir yıldır burada bir nevi AR-GE çalışması yapıyorum. Yaklaşık 7 dönüm alan üzerinde ekonomik olarak bir ürün kazandırdık Çine'ye. Aynı zamanda kekik özellikle zeytinlerdeki hastalıklarda mücadele konusunda da alternatif olabilecek bir ürün. Özellikle ovada zeytincilik yapanlar zeytinin arasında yetiştirebilirler. Çünkü zararlılarla mücadele için doğal çözüm ve aynı zamanda zararlılar için ilaç kullanmaktan kurtulmuş olurlar” dedi.

“BÜYÜK EMEK VERDİM AMA SONUCU GÜZEL OLDU”

Koronavirüs ile mücadelede kekiğin etkili olduğu tıbbi olarak açıklanmasının ardından talebin çok fazla olduğunu dile getiren Demir, “Burada kekik ürettiğimi duyan vatandaşlar ve kekik suyu yapanlar tarafından talep çok fazla. Çünkü koronaya karşı kekiğin etkili olduğu bilimsel olarak açıklanmıştı. Ben böyle alternatif ve faydalı bir ürün için öncülük ettiğim den dolayı çok mutluyum. İleride Belediye Başkanımız, Ziraat Odası Başkanımız ile bunu geliştirip yaygınlaştıracağız. Ben denemesini yaptım ve başarılı olduk. Ayrıca, mısır üretimi yapan çiftçilerimiz dönümde örneğin bin lira para kazanıyorsa, kekik üretimi ile bu gelirlerini 6-7 bin liraya çıkarabilirler. Arada böyle bir büyük fark var. Yapmak isteyen çiftçilerimize biz destek olacağız. Ben bu konuda büyük emek verdim ama sonucu güzel oldu” diye konuştu.

“İLÇEMİZDE OLMAYAN ÜRÜNÜ YETİŞTİREREK ÖRNEK OLDU”

Çine’de alternatif ürün çeşitlerinin artmasından dolayı mutlu olduklarını belirten Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, “Mehmet arkadaşımız Çine'de bir ilke imza attı. İlçemizde olmayan ürünü yetiştirerek örnek oldu. Bu üretimi yaygınlaştırarak Çine'de gelişmesini istiyoruz. Diğer üreticilerimize Mehmet arkadaşımızın örnek olmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“DESTEK OLAMAYA HER ZAMAN HAZIRIZ”

Çine Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok da ilçede alternatif ürün deseninin artması gerektiğini belirterek, “Bu çalışma örnek bir davranış ve örnek bir hizmet. İnşallah hayırlı olur. Bu yeni bir üretim şekli. Biz de elimizden gelen her türlü desteği vermeye çalışıyoruz. Bu ürünün ilçemizde yaygınlaşması için çalışacağız. Kekik üretimi yapmak isteyen tüm üreticilerimize destek olmaya her zaman hazırız” açıklamasını yaptı. (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler