20 Nisan 2024, Cumartesi

Çine Çaparı, başkana emanet

25 Haziran 2018, Pazartesi 15:45

     


Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, yok olmaya yüz tutan Çine Çaparı'na sahip çıktı. Çine Çaparı'nın son üreticisinden 36 adet koyun alan Atıgan, 'Çine'nin değerine sahip çıkmalıyız' dedi.

 

(FOTO GALERİ İÇİN FOTOĞRAFIN ÜZERİNİ TIKLATYINIZ)

 

Geçmişte Madran Dağı eteklerinde yaygın olarak beslenen, Aydın’ın yanı sıra Denizli, Muğla, ve Uşak’ta da rastlanılan Çine Çaparı, süt ve yapağı bakımından yüksek verimli olmasına rağmen, kuyruğundaki bol yağ nedeniyle aranılan tür olmaktan çıkarak yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

 

Baba mirası Çine Çaparı'nı yaşatmaya çalışan tek çoban Erdoğan Aktürk'ten 36 adet koyun alan Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, "Çine Çaparı'mız ilçemize ait dünyada tescillenen bir koyun ırkı. Bu ırkımızı yaşatan tek çoban olan Erdoğan beye daha önce Oda olarak yem desteğinde bulunduk. Bu koyun ırkı yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Yok olmasını önlemek adına üreticimizden 36 adet koyun aldık ve bu koyunlarımızı yaşatmak adına bir gayret içerisine girdik. Çine'mizin bir değerinin gözlerimizin önünde yok olması istemiyoruz" dedi. 

 

ÇİNE ÇAPARI’NIN ÖZELLİKLERİ

Çine Çaparı, dünyada var olan 230 koyun ırkından biri olup, genelde dağlık alanlarda yetiştirilmektedir. Vücut orta büyüklüktedir. Baş vücuda göre biraz küçük, kulaklar orta büyüklükte ve sarkıktır. Vücut genellikle bej veya açık gri renkte, baş, kulaklar, bacaklar ve karın altı kahverengiden siyaha kadar değişebilen tonlardaki renkle ya da bu renkleri içeren lekelerle kaplıdır. Sağıma elverişli iri meme başlarına sahiptir. Yağlı kuyrukludur. Baş, bacaklar haricinde vücut, genellikle bej veya açık gri olup, açık kahve renklilere de rastlanır. Bazı hayvanlarda baş ve bacakların yanında karın altı bölgesi, kahverengiden siyaha kadar değişebilen tonlardaki renkle ya da bu renkleri içeren lekelerle kaplıdır. Irkın isminde yer alan Çapar kelimesi de bu lekeli yapıyı ifade etmektedir. Diğer ırklara göre biraz daha küçük baş yapısına sahiptir. Erkeklerin tamamı spiral boynuzludur. Dişileri çoğunlukla boynuzsuzdur. Nadiren küçük ve zayıf yapılı boynuzlara rastlanabilir. Hayvanların bazılarında küpeye rastlanmaktadır, sakal yoktur. Kuyruk ucu ince ve içe kıvrıktır. Kuzuların yaşama gücü ve gelişme hızları yüksektir. Oldukça kanaatkar, hastalıklara ve kötü çevresel koşullara dirençlidir. Çine Çaparı, ince dudaklı olması nedeniyle çok küçük otları bile koparabilme özelliğine sahip olması nedeniyle otsuz gibi görünen arazilerde bile otlayabilmektedir. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler