23 Nisan 2024, Salı

Tatil harçları ve ustalık belgesi zorunluluğu kalktı

25 Şubat 2015, Çarşamba 09:32

     


Çine Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Metin Uyar, tatil harçları ve ustalık belgesi zorunluluğunun kalktığını bildirdi.

 

Başkan Uyar, 29 Ocak tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Kanununa göre; hafta sonu işyerini açmak isteyen esnaftan alınan tatil harcı ile işyeri açılırken istenen ustalık belgesinin kaldırıldığını kaydetti.

 

Bakanlığın ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu’nun (TESK) çalışmaları doğrultusunda esnafın yükünün azalacağını belirten Uyar, “Esnaf ve sanatkârları da içine alan, hafta tatili hakkındaki kanun hükümleri, perakende işletmeler için uygulanmayacak. Dolayısıyla esnaf ve sanatkârlarımız hafta tatili ruhsatı ve harçları ile ilgili yükümlülüklerden kurtulacaktır. Ayrıca, işyeri açılırken sicil ve odaya kayıt sırasında ustalık belgesi veya muadil belgeler istenmeyecektir. Ustalık belgesi o mesleği bizzat icra edenlerden istenilecek” dedi.

 

Bürokratik işlemlerin azaltılması ve işlerin daha kolay halledilmesi amacıyla ‘Perakende Bilgi Sistemi’ (PERBİS) oluşturulduğunu ifade eden Uyar, “Mevzuatta öngörülen şartları taşıyan perakende işletmelere, belediye ve büyükşehir belediyesi PERBİS üzerinden açılış izni verilebilecek, işyeri açma ve çalışma ruhsatı elektronik ortamda düzenlenecektir. Ruhsat değişikliğine ilişkin işlemler de PERBİS üzerinden yapılacaktır” diye konuştu. (SEZGİN MADRAN)







 
Son Eklenen Haberler