29 Mart 2024, Cuma

Şap hastalığının tedavisi Çine’de bulundu

24 Temmuz 2012, Salı 14:43

     


Geçen yıl Kurban Bayramı sonrası Akçaova’dan başlayan, hızla Çine’nin bütün köylerine yayılan ve bir türlü önüne geçilemeyen Şap hastalığına kesin çözüm olduğu ileri sürülen bitkisel karışım bulundu.

Bulunan karışımla yaklaşık bir yıla yakın zamandır hayvan pazarlarının kapalı olmasına neden olan hem üreticiyi hem de bu işin ticaretini yapan celepleri zora sokan hastalıktan kurtulmanın mümkün olduğu belirtildi.

Virüs mutasyona uğradığı için tedavisi bir türlü bulunamayan şap hastalığı Çine ve Köylerinde çok büyük bir oranda sığırın ölümüne de sebep verdi. Şap hastalığı nedeniyle üreticinin maddi kaybı binlerce liraya ulaşmasına rağmen yetkililer bu konuda hiçbir çözüm bulamadı.  Tıbbi yöntemlerle sığırlarını tedavi edemeyen üreticiler lokman hekim tedavisi ile hastalığı yenmeyi başardı. Lokman hekim Ercan Mangırlar bulduğu formülü herkes uygulasın ve üreticiler hastalıktan bir an önce kurtulsun diye açıkladı.

Bir yıl önce Çine’de aktar dükkânı açan Emekli Jandarma Muhabere Astsubay Başçavuş Ercan Mangırlar, yaptığı bitkisel karışımla şap hastalığına yakalanan hayvanları tedavi etmenin gurunu yaşadıklarını söyledi. 

“İKİ KARIŞIM SPREYİ VE SILA YAĞI”
Çineli hayvan üreticilerin kâbusu olan şap hastalığının bir türlü önüne geçilmediğini ve bunun için kendisine gelen hayvan üreticilerine farklı iki karşım sunduğunu söyleyen Mangırlar, “Şap hastalığı bu bölgede oldukça maddi kayıplar yaşattı. Hayvan üreticisi artık ne yapacağını bilmiyordu. Tedavi arayışında olan bazı üreticiler geldi. Onlara 6 karışımdan oluşan iki adet bitkisel yağı ve sıla yağı sundum.  Karışımın içinde ardıç katranlı sprey ve katran yağı özlü sprey var. Ardıç Katranlı Sprey katran yağı, ardıç katranı yağı, aynısefa yağı, ada çayı yağı ve kekik yağından oluşuyor. Katran Yağı Özlü Sprey ise içinde buğday yağı, mersin yağı ada çayı yağı ve kekik yağı bulunduruyor.

TEDAVİ 8 GÜN SÜRÜYOR
Bu spreylerle hayvanın yarası olan yerlere 8 günlük tedavi uygulanıyor. Tedavi uygulanmaya başladığı saatten iki veya üç saat sonra hiç yem yiyemeyen hayvan yavaş yavaş bir şeylere yemeye başlıyor. Tedavi süreci ilerledikçe hayvan kendisini topluyor ve iyileşiyor. Sıla yağı ise hastalık nedeniyle hayvanların memesinde oluşan yara tedavisi için kullanılıyor” dedi.

“HEPSİ TEDAVİYE OLUMLU CEVAP ALDI”
İlaç yetiştirmekte zorlandığını kaydeden Mangırlar, “Çevreden bunu duyan hayvan üreticisi ilaç almaya geliyor. İlk başlarda ilaç yetiştiremiyordum. Şuana kadar hangi hayvan üreticisi kullandıysa hepsi tedaviye olumlu cevap aldı. Hayvan üreticileri küçük maliyetlerle geleceklerini kurtardı” diye konuştu.

“SAVAŞ YARALARI İÇİN KULLANILIYORDU”
Şap tedavisinde kullandığı spreylerin eskiden savaşlarda kılıç yaralarının iyileşmesi için kullanıldığını anlatan Mangırlar, “şap hastalığı da hayvanın ağız bölgesinde yaralar oluşturan ve yaraların enfeksiyon kapması ile hayvanın direncini düşüren bir virüstür. Hastalığın tedavisi yaraların tedavisi ile mümkündür. Eskiden savaş yaralarının tedavisinde kullanılan bu yöntem bugün şap hastalığını hayvanların yaralarının iyileşmesini sağladı. Her derdin doğada bir dermanı olduğunu bize bir kez daha kanıtladı” dedi.

“ŞAPLI HAYVANLARIMI 8 GÜNDE TEDAVİ ETTİM”
 Çocukluğunda buyana hayvancılıkla uğraştığını söyleyen İbrahim Kahraman (36), Mangırların hazırladığı karışımlarla şap hastalığına yakalanan hayvanlarını tedavi ettiğini söyledi.

Hayvanlarına şap hastası olduktan sonra bir veteriner hekimine tedavi için getirdiğini söyleyen Kahraman, “Veteriner şaplı hayvanıma sadece bir iğne yaptı. Kurtulup kurtulmayacağına karşı kesin bir cevap vermedi. Daha sonra çözümü lokman hekimde buldum. Şap konusunu Ercan abimize söyledim. Kendisi bana iki adet sprey ve sıla yağı verdi. Düzenli olarak hayvanlarımı tedavi etmeye başladım ve sonucu da aldım. Şaplı hayvanlarımın hiç birini telef etmeden tedavi etmeyi başardım” şeklinde konuştu.

“DOĞAN BUZALARIM YAŞIYOR”
Kullandığı bitkisel karışımlı ilaçların şap hastalığına karşı doğru bir tedavi yöntemi olduğunu belirten Kahraman, “Hayvanlarımın bazıları doğum yapacaktı. Şap hastalığı çok yoğundu. Uyguladığım tedavi yöntemiyle hem hayvanlarımı hem de buzağılarımı kurtarmayı başardım. Bunu tanıdığım hayvan üreticilerine anlattım. Birçok hayvan üreticisi hayvanlarını bu şekilde tedavi etti” dedi.  (SEZGİN MADRAN)







 
Son Eklenen Haberler