29 Mart 2024, Cuma

“Organik zeytinde verim artışı için bordo bulamacı şart”

23 Haziran 2015, Salı 09:33

     


Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan'la birlikte Gökyaka ve Saraçlar Mahallesi'ni ziyaret eden Ziraat Mühendisi Arzu Alşahin, zeytin üreticilerine bordo bulamacı kullanmalarında ısrarcı olurken, organik zeytindeki verimin artması için bordo bulamacının şart olduğunu söyledi.

 

Bordo bulamacını daha önce çiftçilerle paylaştığını belirten Arzu Alşahin, bordo bulamacının organik tarımda kullanılabilinen sayılı ilaçlardan birisi olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Bordo bulamacı soğuklara karşı manto gibidir. Halkalı lekeye, mantar, bakteri hastalıklarına faydası var. Hiçbir zararı yok, her şartta faydası var. Bordo bulamacı, zeytindeki verimi artırır, daha fazla yağ oranı sağlar. Balıkesir bölgesinde de yağışlar çok fazla oldu ama bordo bulamacı onları korudu. Bordo bulamacı çok maliyetli bir şey değil ve çok kolay hazırlanan bir ilaç. Bordo bulamacının Şubat, Mart aylarında hasat ve budamadan sonra en az iki kere yapılması gerekiyor. Eğer zeytinden daha fazla verim almak istiyorsak, bordo bulamacı kullanmak zorundayız.”

 

“HER SENE BUDAMA YAPILMALI”

Zeytin ağaçlarının kurumaması için budamanın da iyi yapılması gerektiğini vurgulayan Alşahin, "Zeytinin nefes alacak şekilde her yıl budanması gerekiyor” dedi. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler