19 Nisan 2024, Cuma

Dağların gizli serveti mercek altında

23 Ocak 2017, Pazartesi 09:50

     


Aydın’da yerli sığırların yaygınlaşmasına yönelik başlatılan ‘Salma Hayvancılık Projesi’nin ilk toplantısı, yerli sığırın en çok yetiştirildiği Koçarlı’da gerçekleştirildi. Adnan Menderes Üniversitesi’nden yetkililerinde katıldığı ilk toplantıda yerli sığırların gizli bir servet olduğu bundan dolayı vatandaşları yerli sığır yetiştirilmesine teşvik edilmesi istenildi.

 

Koçarlı Ziraat Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen ilk toplantıda, Salma Hayvancılık Projesi’nden söz edildi. Toplantıda Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Hayvan Yetiştirme Anabilim Dalı Prof. Dr. Orhan Karaca, salma koyunculuk ile ilgili çalışmalardan bahsederek, salma sığırcılığın giderek azaldığını belirtti. Dağ köylerinde az sayıda yetiştiriciliğine devam edilen sığırlarla ilgili bu hayvanlara harcama yapmaya gerek duyulmadığını söyleyerek, “Bu hayvanların etleri çok önemli, et kaliteleri yüksek. Doğada gezip otladıklarından dolayı ayrı bir değeri ve önemi var. Fakat biz bu değeri bir şeye dönüştüremiyoruz. Çünkü adını koyamıyoruz, anlamını veremiyoruz, akredite edemiyoruz. Dolayısıyla hepimiz önemli görüyoruz ama bunun için bir şey yapamıyoruz. Peki bunun için neler yapabiliriz? Bunun için yapabilecek birkaç adım var. Şuan bu hayvanların nasıl yetiştirilip nasıl bakıldığını kabaca biliyoruz. Hayvanların tipi, eti nasıldır, akreditasyon için bunları bilmek lazım. Biz bu merak içerisindeyken entegre olup güç birliği içerisinde bir şeyler yapalım istedik. Hayvanların en yaygın oldukları yer, Koçarlı, Çine, Karpuzlu olmak üzere bu coğrafyada devam ediyor. Buradaki odalarımız ve belediyelerimiz ile ortak fikre varırsak ön hazırlık yapıp bakanlıktan bu konuyla ilgili ne isteyeceğimizi de biliriz” dedi.

 

YERLİ SIĞIRDA KOÇARLI ZİRVEDE

Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Biyometri ve Genetik Anabilim Dalı Prof. Dr. İbrahim Cemal ise konuyu sunum yaparak anlattı. Prof. Dr. Cemal yaptığı sunumda, “En son verilere ve yıllara göre büyükbaş hayvan sayılarına bakacak olursak 1991 yılında yerli hayvan sayısı 6.6 milyonken şuanda ise 1.8 milyona geriledi. Büyük oranda azalış görüyoruz. Ancak kültür ırkında ise bu oranlar tam tersi şeklinde artışlar söz konusu. Ülke sıralamasına baktığımızda ise Aydın, Türkiye’de 37 bin 172 yerli hayvan sayısıyla 15’inci sırada yer alıyor. Ve ilk 14 İl’e baktığımızda ise büyük bir çoğunluğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden iller olduğunu görüyoruz. Ege Bölgesi’nde Aydın, yerli sığır sayısı bakımından ilk planda yer alıyor. Aydın İl genelini son 5 yılda ele aldığımız da ise yerli sığır sayılarında çok hızlı olmasa da bir azalma var. 2011 yıllında Aydın il genelinde 39 bin 505 yerli sığır varken, 2015 yılında ise bu sayı 37 bin 172’ye düşüyor. Aydın’da yerli sığırın dağılımında Koçarlı 8 bin 535 ile birinci sırada yer alırken, Karpuzlu 8 bin 363 ile ikinci, Söke 8 bin 280 ile üçüncü, Çine 7 bin 15 ile dördüncü sırada geliyor” dedi.

 

“KOÇARLI İÇİN ÖNEMLİ PROJE”

Koçarlı Belediye Başkanı ve Ziraat Odası Başkanı Mutlu Öztürk, “Tespitler çok doğru. Bizim ülke olarak en büyük sıkıntımız kırsaldaki vatandaşımızın elinden bazı şeyleri aldık. Büyük oynayacağız derken elimizdekileri verdik. En büyük sancımız burada başlıyor. İnşallah bu toplantı güzel bir proje olur. Koçarlı için çok önemli bir proje bu. Bizim bunlara sahip çıkmamız lazım. Bizim bu salma hayvancılığı bir şekilde geri getirmemiz gerekiyor” dedi.

 

“ÇİNE KÖFTESİNİN ÖZELLİĞİ ETİNDEN”

Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer ise, “Bazı arkadaşlar Çine köftesinin özelliği ne diye soruyor. Çine köftesinin hiçbir özelliği yok. İçerisinde soğan, tuz, kıyma, karabiber ve kimyon var. Yalnız etimiz kaliteli” diyerek bir sonraki toplantı için katılımcıları Çine’ye davet etti.

 

Ziraat Odası Başkanı Mutlu Öztürk başkanlığında gerçekleşen ‘Salma Hayvancılık Projesi’ toplantısına, Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, ADÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Hayvan Yetiştirme Anabilim Dalı Prof. Dr. Orhan Karaca, ADÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Biyometri ve Genetik Anabilim Dalı Prof. Dr. İbrahim Cemal, ADÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Biyometri ve Genetik Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Onur Yılmaz, Çine Ziraat Odası Tarım Mühendisi Mutlu Çıvgın, TABİT Tarımsal Bilişim ve İletişim Teknolojileri Genel Müdürü Coşkun Yıldırım, Koçarlı Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü veterineri Hakan Sarali katıldı. (ARİF ALİ UYGUÇ)







 
Son Eklenen Haberler