29 Mart 2024, Cuma

Çineli çiftçi mısır koçanına bel bağladı

22 Ağustos 2014, Cuma 11:18

     


Çine, mısır üretim alanı ve miktarında Aydın ve tüm ilçeleri arasında ilk sırada yer alıyor. Çine Ovası, iklim şartlarının iyi gittiği dönemlerde tüm ürünlerin yetiştiği verimli topraklardan oluşmasına rağmen Çineli çiftçilerin büyük bir kısmı tarlasına mısır ekiyor.

 

Çineli çiftçinin mısırı tercih etmesindeki sebepler üzerine bazı bilgiler vererek açıklamada bulunan Çine İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Atıgan, "Şartlar, çiftçiyi mısıra yöneltiyor" dedi. Çine Ovası'nda 15-20 yıl öncesine göre ürün deseninde önemli değişiklikler gözlemlendiğini belirten Özkan Atıgan, "Geçmişte Çine Ovası'nın ana karakterini temsil eden sebzecilik ve pamuk tarımının azalması ve buna paralel olarak yem bitkileri üretimi ile mısır üretimindeki artış dikkat çekiyor. İlçedeki arazilerimiz parçalı ve küçük olduğundan özellikle pamuk tarımında makineli tarımın gelişmesi ile makineli tarımın önünde engel olarak duruyor. Mısır tarımına yönelişin temel nedenlerinden bir tanesi de biçerdöverle hasadın gelişmesi ve şırlama sulama gibi imkanların artmasından dolayı iş gücü ihtiyacının azalması gösterilebilir" diye konuştu.

 

HAYVANCILIK YAPAN ÇİFTÇİLER MISIR EKİYOR

Çine'de hayvancılığın artmasıyla birlikte mısır ekimindeki artışın doğru orantılı olduğunu söyleyen Atıgan, "Çiftçilerimiz hyayvanlarına slaj yedirmek için mısır ekmek zorunda. Dışarıdan parayla slaj almak yerine çiftçi, kendi slajını kendisi üretiyor. Bu şekilde hem para kazanıyor, hem de hayvanına yiyecek yapıyor" ifadelerini kullandı.

 

Son kayıtlara göre Çine'de 75 bin büyükbaş hayvanın bulunduğunu ifade eden Atıgan, 2014 yılı üretim sezonu tahminlerine göre ilçede birinci ürün olarak 33 bin dekar, ikinci ürün olarak da 6 bin 500 dekar dane mısır ekildiğini söyledi. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler