25 Nisan 2024, Perşembe

Çine marulu, Rusya pazarında

21 Ekim 2014, Salı 09:18

     


Aydın'ın Çine İlçesi Dorumlar Mahallesi Ovası'nda Mevlüt Oral tarafından yetiştirilen Aysberk cinsi marullar, Rusya'ya ihraç ediliyor.

 

Yaklaşık 6 senedir Dorumlar Mahallesi'nde kiraladığı 550 dekarlık alana Aysberk cinsi marul eken ve memleketi Niğde olan Mevlüt Oral, yetiştirdiği marulları Rusya'ya ihraç ediyor. Rusya'ya ihraç edilen marullardan numune alındığını ve numune sonuçlarının temiz çıktığını belirten Çine Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Atıgan, Çine'den Rusya'ya marul ihracatının gerçekleştirilmesinin kendileri için bir onur kaynağı olduğunu söyledi.

 

"HER ŞEY ORGANİK"

Her daim çiftçilerin yanında ve destek olmaya çalıştıklarını belirten Müdür Atıgan, "Marulun yetiştirme ve pazarlama sorunu çözülmüş. Dışarıya ihraç olması bize gurur veriyor. Üründe ilaç kalıntısı yok. Her şey organik. Ben bile sabahleyin kahvaltı yapmadan aç karnına bu marulu gönül rahatlığıyla yiyebiliyorum" dedi.

 

"50 GÜNDE HASAT EDEBİLİYORUZ"

Marul yetiştiricisi Mevlüt Oral, "2014 yılı için 550 dekarlık bir alana Aysberk cinsi marul ektik. Marullarımız kaliteli. Marullarımızı Rusya'ya ihraç ediyoruz. Türkiye'ye ticaret bakımından yardımcı olmaya çalışıyoruz. Rahat bir tarım yapıyoruz. Üretim aşamasında hiç bir sıkıntı yaşamıyoruz. Marullarımız 50 günde hasat edilebiliyor" diye konuştu.

 

"ÇİNELİLER TEMBELLİĞİ BIRAKSIN"

Çine ovalarında yapılan tarımın çok kaliteli olduğunu vurgulayan Oral, "İlçede sadece mısır ekimi yapılmasından şikayetçiyim. Çiftçilerin neredeyse tamamı sadece mısır ekiyor. Çiftçilerimize bir önerim var. Mısır tarlalardan kalktıktan sonra ikinci bir ürün eksinler. Çine'de insanlar biraz çalışmayı sevmiyor. Bayanlar erkeklerden daha çok çalışıyor" ifadelerini kullandı.

 

"ÇİNE, TARIM İÇİN ON NUMARA"

Çine'nin Dorumlar Ovası'nda yetişen marulların ihracatı için tedarikçi görevini üstlenen İbrahim Şavkar, "Türkiye'nin bütün bölgelerini ve nerede ne yetiştiğini biliyoruz. Bütün bölgelere göre Çine Ovası'nın kalitesi daha yüksek. Rakımı 40, tarım için on numara. Bu marul Beypazarı'nda var ama kaliteli değil. Adana Tarsus tarafında var ama içini doldurmamış. Çine'de hem yetişme süresi açısından, hem de kalite açısından on numara marul yetişiyor. Toprağı iklimi gerçekten çok iyi. Hiç çekinmeden Mevlüt Bey ile Rusya'ya ihracat için anlaşma yaptık. Alıcı eksperleri gelip, marulu kontrol ettiler ve çok beğendiler" açıklamalarında bulundu. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler