24 Nisan 2024, Çarşamba

Menderes'te yer fıstığı bitecek

21 Nisan 2015, Salı 15:48

     


Aydın Ziraat Odası Başkanları ve Aydın İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Bircan, Çine’de 32 yıldır faaliyet gösteren Ece Tarım Yer Fıstığı İşleme Tesisi'ni ziyaret etti. Şirket ortaklarından Ahmet Ece, Aydın'ı yer fıstığı ile tanıştırmak ve Menderes havzasında üretim yapmak istediklerini belirtti.

 

Türkiye’nin en büyük fabrikalarından birisi olduklarını söyleyen Ahmet Ece, 2011 yılında Tarımsal Kalkınma Desteği ile Türkiye'de ilk renk ayırıcı makineyi aldıklarını, ayrıca yine Türkiye'de ilk kez yağlı tohumlarda kurutma sistemini başardıklarını belirtti. Hedeflerinin Aydın'a bu ürünü tanıtmak olduğunu bildiren Ece, Çine'deki arazilerin küçük olduğunu ve Menderes havzasında üretim yapmak istediklerini aktardı.

 

"ÇİFTÇİLERİN GELİRİNİ YÜKSELTİYOR"

Tam kapasite olarak çalışırlar ise günde 50 tona yakın ürün işleyebileceklerini ifade eden Ece, şöyle konuştu:

"Ayrıca işlenen ürünlerin kurutulup ambalajlanması, modern kurutma silolarında ve ambalajlama makinalarıyla yapılmaktadır. İşletmemize kalıntı ve küf içeren ürünleri kesinlikle almıyoruz. Kurduğumuz laboratuvarda ürünler analiz yapılarak çiftçilerden satın alıyoruz. Aynı zamanda firmamızın sattığı ürünleri de aynı şekilde analiz yapılarak müşterilerimize sevk etmekteyiz. Yer fıstığı bölgemizde genellikle ot yatağı dediğimiz arpa veya fiğ ekilen tarlalara Nisan 20 Mayıs 20 tarihleri arasında ekimi yapılmaktadır. Bu nedenle yer fıstığı ikinci ürün olarak ekildiği için çiftçilerin toplam gelirini yükseltmektedir." (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler