20 Nisan 2024, Cumartesi

“Zeytinyağımıza değer katıyoruz”

21 Mart 2018, Çarşamba 10:30

     


Çine'nin çay ve fındık haricinde her türlü sanayi ve gıda alanında yetişen ürünün yetişebildiği ender yerleşim alanlarından bir tanesi olduğunu belirten Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, Çine Organize Sanayi bölgesine kurulu zeytinyağı fabrikası ile “Zeytinyağımıza değer katıyoruz” dedi.

 

Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) ile Çine Belediyesinin ortaklaşa yaptıkları yapımı tanımlanan iki fazlı soğuk sıkım 60 tonluk zeytinyağı fabrikası deneme zeytin sıkımlarına başladı. Çine Belediyesi olarak tarıma dayalı ekonomik modelleri desteklemek zorunda olduklarını söyleyen Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, “Ülke olarak aslında bir tarım ülkesiyiz, daha önceden tarımda kendi kendine yetebilen ender ülkelerden birisiydik. Tarımda potansiyel olarak baktığımızda dünya ülkeleri arasında iyi bir yerimiz olmalı. Çünkü coğrafi olarak çok iyi bir yerdeyiz. Ülkemizde tarım alanında insanoğlunun yaşaması için ihtiyacı olan her türlü sanayi ve gıda ürün yelpazesine sahibiz. Yeter ki doğru bir planlama ve program dahilinde üretim yapalım. Ülke olarak bu konumdayız, bölge olarak da bizler çok şanslıyız. Ege Bölgesi, Aydın ve Çine, düşünün ki Aydın, Çine çay ve fındığın haricinde aklımıza gelebilecek her türlü sanayi ve gıda alanında yetişen ürünün yetişebildiği ender yerleşim alanlarından bir tanesidir. Özellikle zeytin ve zeytinyağı Çine Bölgesinin gerçekte lider olduğu bir yer.

 

"HİÇBİRİNDE BU RAKAMI GÖREMEZSİNİZ"

İlçemizde büyük oranda memecik zeytini revaçta verilere göre ilçemizde 1 milyon 500 bin’e yakın memecik zeytin ağacı varlığına sahip. Bu söylediğimiz rakamda tamamı Organik zeytin belgesini ya almış yada evraklarını hazırlayıp gerekli kurumlara müracaatını yapmış süreci başlatmış durumda. Bu rakam Akdeniz çukurunda yani İtalya, İspanya, Yunanistan ve Ortadoğu ülkeleri olmak üzere hiçbirinde bu rakamı göremezsiniz. Bu bizim sahip olduğumuz büyük bir değer, Çine’de memecik zeytin arazileri coğrafi olarak çok zor şartlarda işlenebilen alanlarda bulunmakta bu yüzden arazilerde kimyasal ilaçlama ve gübreleme yapmak çok zor. O yüzden ürünlerimiz çek değerli ve kıymetli bu değeri gerçek değerinde satabilmenin pazar değerini yükseltmek için bizde üzerimize düşen görevi yerine getirmek için kollarımızı sıvadık. Bu ürün arazi şartlarından dolayı işlenip zeytinyağına dönüşene kadar ekonomik, işgücü olarak da üreticilerimizin zorlandığı bir gerçek. Bu durum her geçen yılda daha da zor hale geliyor. O yüzden üreticimiz emek yoğun olan bir ortamda ürettiği zeytinyağında çektiği zahmetin ekonomik olarak karşılığını alamadığından her geçen yılda bu değerli üründen uzaklaşmaya başlıyor. Bu tablo karşısında yapmamız gereken bu ürünün ekonomik değerini doğru şartlarda üretiminin önünü açarak yükseltmek. Pazar payını yükseltmek üretilen ürünü tüketicinin önüne götürmek üreticiyi gerekli standartlarda tüketiciyle buluşturmak.

 

AMACIMIZ ÜRETİCİNİN DAHA ÇOK PARA KAZANMASINI SAĞLAMAK

Çine Belediyesi olarak tamda bu işi yapmaya çalışıyoruz amacımız üreticimizin ürününü hak ettiği değerde satmasını sağlamak için ‘Çine Topçam Madran Zeytinyağları’ adı altında markamızın patentini aldık. 5’lik, 2’lik teneke 1 litrelik ve 500 ml’lik cam şişeler halinde iki yıldır üretimini gerçekleştiriyoruz. Zeytinyağımızı bölgede bazı marketlerde ve Ege Et satış mağazalarında satışını yapıyoruz. Aynı zamanda kargoyla sipariş olarak tüketiciye ulaştırıyoruz. Zeytinyağımız tanıtımı için fuarlara katılıyoruz. Şuana kadar aldığımız tepkiler çok olumlu. Özellikle büyük illerde yaşayan tüketicilerimizden çok olumlu tepkiler alıyoruz. Ayrıca bu yıl GEKA ile birlikte yapımını tamamladığımız iki fazlı soğuk sıkım 60 tonluk zeytinyağı fabrikamızda deneme sıkımlarımızı gerçekleştiriyoruz. Kurumsal olarak yapmak istediğimiz Çine’de memecik zeytinyağını zor şartlarda toplanan ürünün ekonomik değerini yukarılara çıkarmaktır” dedi. (OSMAN YURTTAŞ)

 

 

 







 
Son Eklenen Haberler