23 Nisan 2024, Salı

Çine’nin GAP’ı olacak

20 Kasım 2017, Pazartesi 15:09

     


Çine’de pompa yardımı ile sulama yapılan ve çiftçilerin yüksek su ücretinden yakındığı havza için yapılması düşünülen ve sağlayacağı cazibeli su ile maliyetleri düşürmesi beklenen gölet, bölgedeki tarımı yeniden canlandıracak. Çine Belediye Başkanı ve aynı zamanda Topçam Sulama Birliği Başkanı Enver Salih Dinçer, göletten gelecek olan cazibeli su ile sulama fiyatının yarı yarıya düşebileceğini belirtti.

 

Çine’de Ünlüce, Çaltı, Kırkışık, Karahayıt, Cumhuriyet ve Soğancılar mahalleleri sınırında üretim yapan üreticinin su maliyetlerinin düşürülmesi amaçlanarak Devlet Su İşleri tarafından Dutluoluk’un hemen altındaki havzaya Kalabak Çayı üzerine ‘Bin Günde Bin Köye Bin Gölet’ projesi kapsamında sulama göleti yapılacağını duyuran Çine Belediye ve aynı zamanda Çine Topçam Sulama Birliği Başkanı Enver Salih Dinçer, “Pompa 1 ve pompa 2 bölgelerinde pompaj ile sulama yapıldığı için elektrik maliyetlerini doğal olarak çiftçiye yansıtıyorduk. Buna çözüm için Adnan Menderes Barajı’ndan su alabilir miyiz diye düşünmüştük ancak kot farkı olduğu için bu isteğimiz gerçekleşmemişti. 2013 yılında Çine’mizi ziyaret eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'na da yeni bir gölet isteğimizi iletmiştik. 6 ay önce Devlet Su İşleri Dutluoluk Mahallesinin altındaki havzaya bir gölet yapılması için çalışmalara başladı. Etüt çalışmalarının devam ettiği ve tahminen 2019 yılında inşaata başlanıp, göletin bitirileceği bildirildi. Yüksek su maliyetlerinden dolayı ekili arazinin az olduğu bölgemiz cazibeli sulama ile yarı yarıya düşebilecek su ücretleri ile rahata kavuşacak. Havza yeşillenecek, daha çok üretim yapılacak” diye konuştu.

 

SU İSRAFININ ÖNÜNE GEÇİLMESİNİ İSTİYOR

Çine Belediye Başkanı ve aynı zamanda Topçam Sulama Birliği Başkanı Enver Salih Dinçer, ayrıca göletten ovaya taşınacak olan suyun kapalı devre sulama yöntemi ile taşınmasını istediklerini, bu sayede su israfının önüne geçileceğini ve böylelikle çiftçiye daha çok su imkanı sunulacağını ifade etti.

 

ÇAYDAN SU EKSİK OLMAYABİLİR

Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer ayrıca göletin, Kalabak Çayı Rekerasyon çalışmaları içinde farklı bir güzelliğe sahip olabileceğini belirtirken, Devlet Su İşleri ile görüşüp, gölette biriken suyun çayda da birikmesini sağlayabileceklerini ifade etti. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler