25 Nisan 2024, Perşembe

"Sızma yağ bulmak mümkün değil"

19 Kasım 2018, Pazartesi 13:37

     


Zeytinde beliren mantar hastalığı rekolte ve yağın kalitesini olumsuz etkilerken Çineli zeytinyağı üreticisi Kamil Çelik, bu sene zeytinyağının yüzde 80'inin refinerilik olduğunu söyledi.

 

(FOTO GALERİ İÇİN FOTOĞRAFIN ÜZERİNİ TIKLAYINIZ) 

 

Çine Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi, zeytin üreticisi ve aynı zamanda 50 yıldır fabrikasında zeytinyağı üretimi gerçekleştiren Kamil Çelik, Çanakkale'den Kilise kadar olan geniş bir havzadaki zeytin ağaçlarında mantar hastalığı belirdiğini ifade ederken, bu yıl zeytinyağlarının kalitesiz olduğunu belirtti. Bugüne kadar 5 asitin altında yağ sıkımı gerçekleştirmediklerini belirten Çelik, zeytinyağlarının yüzde 80'inin rafinerilik olduğunu ifade etti. Mantar hastalığının acilen çözüme kavuşturulması gerektiğini belirten Çelik, "Bu yıl Ege, Marmara bölgeleri, Çanakkale'den Kilis'e varana kadar olan havzada zeytin ağaçlarında oluşan mantar hastalığı nedeniyle zeytin rekoltesinde bir düşüş yaşandı. Şuan biz 5 asitin altında yağ sıkamadık. 5 ile 17 asit arasında yağ çıkıyor. Zeytinler asitli. Yazın yağan yağmurlar bu hastalığa neden oldu. Bu şartlarda zeytin işlemek çok zor. 5 asit yağ bugün 8 lira. Sızma yağ ise 13 lira. Bu sene sızma yağ bulmak mümkün değil. Üretilecek olan yağın yüzde 80'i rafinerilik. Asitli yağların değerleri de düşük. K değeri, beta değerleri bozuk. Feroksitleri yüksek. Bu sene ülkemizde üretilen yağlar kalitesiz. Bu hastalığa acilen çözüm bulunmalı" diye konuştu.

 

UÇAKLA ETKİN MÜCADELE

Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan ise mantar hastalığı konusunda üreticinin devletin desteğine ihtiyacı olduğunu belirterek, "Bizim zeytinlerimiz hep dağlık alanda. Ege ve Marmara tüm bu hastalıklı bölgelerde bu mücadele gökyüzünden yapılmalı. Uçak yardımı ile gerçekleştirilecek olan ilaç uygulaması hastalığın kırılması için çok önemli. Bizim bu bölgede organik üretim gerçekleştirildiği için organik ilaçlar kullanılmalı. Bu hastalığı ortadan kaldırmalıyız. Bu konuda yetkilileri göreve davet ediyoruz" şeklinde konuştu. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler