19 Nisan 2024, Cuma

Sıcak mısırı da üreticiyi de yaktı

19 Temmuz 2016, Salı 15:41

     


Haziran ayı içerisindeki aşırı sıcaklar nedeniyle Çine'deki mısırlar, tarlalarda cılız kaldı. Yüzde 30 verim düşüklüğü olduğunu öne süren çiftçiler, yetkililerden yardım talep etti. Üreticilere sahip çıkılmasını isteyen Çine Ziraat Oda Başkanı Özkan Atıgan, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin bu yıl mısır alım fiyatını açıklarken yüzde 30'luk verim kaybını göz önünde bulundurması gerektiğini söyledi.

Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan ile bir araya gelen çiftçiler, haziran ayında yaşanan, mevsim normallerinin 10-12 derece üzerindeki sıcakların mısırda verim kaybına yol açtığını belirterek, ''Yüzde 30 oranında verim düşüklüğü var. Bu yüzden makineli hasat yapamayacağız. Mecburen silaja yöneleceğiz'' dediler. Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan da zor günler geçiren mısır üreticisine destek verilmesi, silajlık yem fiyatı çok düşürülmeden, kilosu 150 veya 160 kuruştan alınması çağrısında bulundu.

 

BAŞKAN ATIGAN'DAN TMO'YA ÇAĞRI

Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, "Haziran ayındaki aşırı sıcaklar nedeniyle mısırda döllenme sıkıntısı ortaya çıktı. Yüzde 30 civarında verim düşüklüğü yaşandığı görüşündeyiz. Çiftçimizin en büyük ümidi olan mısır, sıcaklıktan ötürü bu sezon üreticinin belini bükecek gibi görülüyor. Buna engel olmalıyız. Bakanlık yetkilileri, sağ olsunlar sıcak demeden tarla tarla dolaşarak tespit yapıyorlar. Bu tespitlerde Çine Ziraat Odası olarak bizden de yardım talebinde bulunurlar ise faydalı olabileceğimizi düşünüyorum. Geçtiğimiz yıl da mısır üreticimiz, solgunluk hastalığından kaynaklı bir sıkıntı yaşadı. Bu sene de sıcakların yol açtığı zarar ile boğuşuyor. Çiftçimizi bu zor gününde yalnız bırakmıyoruz. Biz sıcaklıktan ötürü tarlalarda oluşan verim düşüklüğü nedeniyle bu olayın da aynı dolu, sel felaketlerinde olduğu gibi doğal afet kapsamına alınmasını istiyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi'ni bu yıl mısırdaki bu zararı göz önünde bulundurarak bir fiyat açıklaması yapmaya davet ediyoruz. Aksi takdirde bu üreticimiz, bu zararın altından kalkamaz. Toprak Mahsulleri, ayrıca bu yıl biraz daha erken davranarak 15 Ağustos'ta faaliyetlerine başlar ise üreticimizin fayda sağlayacağını düşünüyoruz" dedi. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler