20 Nisan 2024, Cumartesi

Beyaz altın üreticileri dertli

17 Eylül 2014, Çarşamba 22:05

     


Çiftçiler tarafından 'beyaz altın' olarak adlandırılan pamuk hasadına Çine'de de başlandı. Çineli pamuk üreticisi Ünal Çetin ile pamuk toplama işi yapan Ayşe Dilek, pamuk fiyatlarının çok düşük olmasından yakındı.

 

Çineli pamuk üreticisi Ünal Çetin, geçtiğimiz yıllarda 'beyaz altın' olarak nam salan ve çiftçinin en önemli ürünü olan pamuğun eski günlerini arattığını söyledi. Geçen sene pamuğun kilosunu 1 TL 70 kuruştan sattığını söyleyen Çetin, pamuk fiyatının 2 TL'nin üzerinde olması gerektiğini belirtti.

 

"BU ŞARTLARDA ÇOK ZOR"

Pamuğun kilosunun 2 TL'den satılmasının üreticisinden işçisine kadar herkesi mutlu edeceğine inandığını ifade eden Ünal Çetin, "Pamuk, benim baba mesleğim. Her sene ekiyorum. Şu an pamuğumu nereye satacağıma karar veremedim. Fiyatlar şu anda 1 lira 70 kuruş civarında. Geçen sene de aynıydı, ondan önceki senede. Pamuğun fiyatı yükselmiyor ama gübresi, mazotu, tohumu sürekli zamlanıyor. 55 kuruş devlet desteklemesi iyi ancak ne kadar çiftçiyi pamuğu yönlendireceğiz deseler de bu şartlar altında bu mümkün değil. Pamuğun fiyatı 2 TL'nin üzerinde olmalı" dedi.

 

"AYDIN'IN PAMUK EKMESİNİ İSTİYORUZ"

Pamuk toplama işi yapan kadın işçiler, Aydın'da az pamuk ekilmesinden dert yandı. İşçi yevmiyelerini da az bulduklarını belirten Ayşe Dilek, "Aydın, pamuk ekiminde çok eksik. Pamuk değer kazansın. Herkes daha çok kazansın. Biz güneşin bağrında pamuk topluyoruz. Fakat yevmiye olarak az kazanıyoruz. Kiloda 30 - 40 kuruş anca" diye konuştu. (OSMAN YURTTAŞ/MADRAN AJANS)







 
Son Eklenen Haberler