16 Nisan 2024, Salı

Organik isyan

17 Haziran 2016, Cuma 12:56

     


Karpuzlu Organik Zeytin Üreticiler Birliği (KOZ-BİR) Başkanı Cavit Yetiştirici, 2 yıl geçiş olan organik tarıma geçiş sürecinin 4 yıla çıkarılmasına tepki gösterdi.

 

Bakanlar Kurulu kararıyla geçiş sürecinin 2 yıldan 4 yıla çıkarılması ile doğacak sıkıntılara ilgili makamlara ilettiklerini belirten Yetiştirici, sorunu AK Parti Aydın Milletvekili ve Tarım Komisyonu Üyesi Mehmet Erdem’e iletmelerine rağmen bir sonuç alamadıklarını bildirdi.

 

“ORGANİK ÇİFTÇİ YİNE ANASIZ VE BABASIZ KALMIŞTIR”

Konuyla ilgili bir açıklama yapan KOZ-BİR Başkanı Cavit Yetiştirici, şunları söyledi:

“Birliğimiz üyeleri başta olmak üzere geçiş sürecinin 2 yıldan 4 yıla çıkarılmasından dolayı rahatsızız. Bakanlar Kurulu tebliğ kararı yayınlamasının ardından doğacak sıkıntıları ve rahatsızlığımızı AK Parti Aydın Milletvekili ve Tarım Komisyon Üyesi Mehmet Erdem’e ilettik. Bu bildirgenin organik tarımdan kaçış olacağına ve Avrupa devletleriyle olan rekabet gücümüzü büyük ölçüde azaltacağına anlattık. Sonuç olarak askı listesinin askıya çıkmasıyla beraber bölgemizdeki organik zeytin üreticilerini çok büyük rahatsızlıklara yol açmıştır. İktidarıyla muhalefetiyle bu mutlaka düzeltilmelidir. Bu güne kadar bu konuyla ilgili muhalefetten çıt bile çıkmamıştır. Herkes bir yol tutturmuş gidiyor. Çiftçiyi bir nebzecik rahatlatmakta olan organikte yokuşa sürüklenmiştir. Bundan anlaşıldığına göre organik çiftçi, yine anasız babasız sahipsiz bırakılmıştır. Zaman geçmiş değil, gemi kaçmış değil mutlaka 4 yıla çıkarılan geçiş sürecinin 2 yıla indirilerek destekleme alamayacak olan üreticimizin bu mağduriyetinin giderilmesi gerekiyor. Hatta ve hatta çiftçinin bu hakkı verilmesi gerekmektedir. Aksi halde bu gündeki yapılan bu büyük hata ileride telafisi mümkün olmayacaktır. Bazı bölgelerdeki yanlış ve hatalı yapılan organik tarım dürüst çiftçilere mal edilmemeli. Karpuzlu’da organik tarım üreticilerinden 195 üreticimiz, 12 bin 325 dekar araziden, 862 bin lira desteklemeden mahrum bırakıldı. Yalnızca bu destekleme bile üreticilerimizin aldığı diğer tarımsal desteklemelerden bile daha fazladır. Bu mağduriyetin giderilmesi için en kısa sürede çalışmalara başlanması gerekmektedir.” (SEZGİN MADRAN)







 
Son Eklenen Haberler