25 Nisan 2024, Perşembe

"Çine'de sebzecilik bitmiştir"

16 Aralık 2016, Cuma 09:30

     


Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan'ın Çine Hali'nde üreticiler ile bir araya geldiği ziyarette konuşan 25 yaşındaki çiftçi Recep Kanıt, ''Çine'de sebzecilik bitmiştir. Kimse hayal kurmasın” dedi.

 

Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, Çine Hal Tesisi'nde ticaret yapan üreticileri ziyaret etti. Üreticiler ile kahvaltı yapan Başkan Atıgan, üreticinin dert ve sorunlarını dinledi. Üreticiler ile birlikte Çine Merkez Çarşı Cami İmam Hatibi Kemal Karahan eşliğinde pazar duası yapıldı.

Çineli genç çiftçi Recep Kanık (25) görüşmedeki konuşmasıyla tüm dikkatleri üzerine çekti. Genç yaşta çiftçiliğe başladığını ve hayallerinin olduğunu ifade eden Kanık, “Çine'de sebzecilik bitmiştir. Mücadele etmeye gerek yok. Kimse kimseyi kandırmasın. Kimse boş yere hayal kurmasın. Ben genç yaşta çiftçiliğe başladım, neden? 'Bu ihtiyarlar gidince ben kazanayım' diye. Çünkü sebzecilik deneyim isteyen bir iş. Ben 25 yaşında sebzecilikle ilgili hayallerimi gerçekleştiremeyeceğimi görüyor isem 40 yaşında olup da 'Ben sebzeden para kazanacağım' diyen kişi hayalperesttir. Muğla üretiyor, Bursa üretiyor. Fethiye üretiyor. Aydın’ın yolu artık kör. Sebzecilikte tek dert pazarlama. Bize küçük iken okulda pazarlama konusunda bilgi verilir iken ilk önce yol öğretildi. Biz burada kral mal yetiştiriyoruz ama önümüzde, arkamızda bu işi yapan iller var. Mücadele etmeye gerek yok. Hazır fide varsa bu iş bitmiştir. Kuru maddeye yönelmemiz gerekiyor. Pamuk ekmemiz gerekiyor. Burada sebzecilik yapan kişi idare olacak kadar sebze üretecek. Söke, İzmir Torbalı, Tire, Nazilli, Acarlar haline gidiyor öyle iken orada da her şey ölü ise sizin bu hale yapacağınız masraf boş” dedi.

 

HANİ ÇİNE BİBERİ NEREDE?

Özellikle Çineli çiftçilerin pamuğa yönelmesi gerektiğini vurgulayan Recep Kanık, “Hani Çine biberi nerede? İstanbul’da adam marketteki sarı biberlerin üzerine Çine biberi yazmış satıyor ama Çine biberi değil. Biz böyle bir kaliteyi bile yok ettik. Biber de satılmıyor. Antalya’da sera yetiştiriciliği çoğalıyor. Yayladaki kalite ile tarladaki kalite bir değil. Yazın yayla serası, parayı vuruyor. Denizli’de 80 kuruştan biber satamıyorum, adamlar gözümüzün önünde bir lira 60 kuruşa yayla biberi satıyor” dedi.

 

TARIMDA SANAYİLEŞMEYE VURGU YAPTI

Genç çiftçi Recep Kanık, Çine tarımının en büyük kayıplarından birisinin ise tarımda sanayileşmenin olmaması olduğunu savundu. Çine tarımının sanayileşme ile kalkınabileceğini ifade eden Kanık, tüm yatırımların sanayileşme adına yapılması gerektiğine de vurgu yaptı.

 

BAŞKAN ATIGAN: HERKESİN ÜRETİCİMİZİN ELİNDEN TUTMASI LAZIM

Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, ise, “Hangi mevkide olursa olsun herkesin üreticimizin elinden tutması lazım. Bakın çiftçimiz, fide parasını dahi ödeyemediğini söylüyor. Avrupa’da karpuzu kilo ile alamazsın, dilim dilim alırsın. Bu bolluğumuzun kıtlığını da görürüz. Üretmek çok zor. Çine’de yetişen mahsullerimizin tanıtımını iyi yapamıyoruz. Ziyaretlerimizde gazlı içecek yerine meyve götürelim. Çine Belediyesi bulvar üzerinde meyve reyonları açılmasının önünü açsın. İç turizmde Marmaris, Fethiye yolunu iyi değerlendiremiyoruz. Tüketiciler de çiftçimizin hakkını versin, ötelemesin” dedi. (ARİF ALİ UYGUÇ)







 
Son Eklenen Haberler