29 Mart 2024, Cuma

“Ne değişti de tüccar zeytinyağına zam yapıyor?”

14 Aralık 2016, Çarşamba 15:33

     


S.S. 144 Nolu Çine Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatif Başkanı Enver Gökbel, zeytinyağı tüccarlarını eleştirdi. Tüccarın son bir ayda zeytinyağına 3 lira zam yaptığını söyleyen Başkan Gökbel, “Ne değişti de tüccar zeytinyağına zam yapıyor? dedi.

 

Geçtiğimiz günlerde basında çıkan haberler üzerine bir açıklama yapan Başkan Gökbel, zeytinyağı alımı yapan tüccarlara yüklendi. Zeytin üreticilerine seslenen Başkan Gökbel, çiftçilerin TARİŞ’e sahip çıkmasını istedi.

 

Çine TARİŞ'in, bu sezon zeytin sıkım ücretini bir ton zeytinde 140 lira, hak yağı olarak da yüzde 7 oranını belirlediğini söyleyen Başkan Enver Gökbel, bu yıl Zeytinyağı Birliği'nin, zeytinyağı alım fiyatını, brüt 0.3 dizem 13,75 lira, 0.5 dizem 12,75 lira olarak açıkladığını ifade etti.

 

“ZEYTİNYAĞI FİYATINI BİZ DEĞİL, BİRLİK BELİRLİYOR”

TARİŞ’e yöneltilen eleştirilerin haksız olduğunu söyleyen Başkan Gökbel, “Geçtiğimiz günlerde TARİŞ hakkında basında 'Üreticiyi zarara uğrattı, fiyatları düşürdü ve alımı bıraktı' diye haberler çıkmıştı. Öncelikle zeytinyağı fiyatlarını Zeytinyağı Birliği belirliyor. 32 Nolu TARİŞ Kooperatif başkanları zeytinyağı fiyat açıklamada yetkili değillerdir. Alım şartları ve ödemelerden yetkili Zeytinyağı Birliği’dir. Birliğimiz geçen yıl gücü oranında zeytinyağı alımı yaptı. Biz de isterdik ki nisan ve mayıs ayına kadar zeytinyağı alımı yapılsın. Ancak birliğin de kendine göre yağ alım politikası var. Birliğimiz 11 Ocak’ta zeytinyağı alımını bıraktı. Biz de uygun görmedik ama yapabileceğimiz bir şey yoktu. Üreticimizin hakkını savunmak adına bu konuyu genel kurullarda dile getireceğiz. Geçen yıl Zeytinyağı Birliği fiyatı açıklamadan önce piyasada zeytinyağının fiyatı 12 ve 12,5 liraydı. Birliğimiz, zeytinyağı fiyatını temiz 17,20 liradan açıkladı. Bir ay bu fiyattan zeytinyağı aldı. Daha sonra 16,30 liraya düşürdü. 31 Aralık’ta ödemelerin yüzde 20’sini yapabileceğini geri kalan kısmı olan yüzde 80’ni iki ay sonra ödeyeceğini duyurdu. Üretici, zeytinyağını tüccara vermeye başladı. O yüzden de fiyatlarda düştü” dedi.

 

GÖKBEL ZEYTİNYAĞI TÜCCARLARINI ELEŞTİRDİ

Zeytinyağı tüccarlarını eleştiren Başkan Enver Gökbel, “Tüccar, Zeytinyağı Birliği fiyatlarını açıklamadan önce dizem zeytinyağını 12-12,5 liradan alıyordu. Birliğimiz fiyat açıklayınca tüccar 14-15 liraya kadar zeytinyağı aldı. Zeytinyağı Birliği alımı kapattıktan sonra tüccar fiyatları geri çekti. Kasım ayına kadar zeytinyağı fiyatı 8-9 liraya kadar düştü. TARİŞ'leri eleştirenlerin dikkatini şuna çekmek istiyorum. Zeytinyağı Birliği alımı kapattıktan sonra tüccar, fiyatı niye yavaş yavaş geriye çekti. Kasım ayı içinde Zeytinyağı Birliği yağ almaya başlayacak, yavaş yavaş yükseltmeye başladı. Geçen haftadan bu yana tüccar zeytinyağının kilogramında 1 lira fiyat artırdı. Son bir aydır 8-9 liradan, 11,5 liraya fiyatını yükseltti. Son bir ayda tüccar zeytinyağının fiyatını 3 lira niye artırdı? TARİŞ, ortalama 12,5 - 13,5 liraya almaya başladı. Tüccardan yine fazlaya alıyor. Yani tüccar TARİŞ’i takip ediyor. Tüccar, TARİŞ’in zeytinyağı fiyatlarını yükselteceğini hissetti son bir aydır zeytinyağının fiyatını artırıyor. TARİŞ'ler olmazsa tüccar bu zeytinyağını 8-9 lira arasında alacak ve sıkımları da 250-300 liraya çıkaracak. Bazı tüccarlar ve uzantıları TARİŞ'ler hakkında konuşuyor. TARİŞ, zeytinyağını piyasaya göre 1 ve 1,5 lira yüksek alıyor. Tüccar TARİŞ’i kötüleyemez. Buradan zeytin üreticilerine sesleniyorum. TARİŞ'ler güçlensin ki sizlere daha çok destek olsun” diye konuştu.

 

“ZEYTİN ÜRETİCİLERİ TARİŞ’E SAHİP ÇIKSIN”

Zeytin rekoltesinin bu yıl yüzde 15 olduğunu söyleyen Gökbel, “Tüccar sıkım ücreti konusunda da en son 'Yüzde 10 hak yağı alalım' diye bir teklif sundu. Biz yüzde yüz zeytin üreticimizin menfaatini düşünerek bu oranı yüzde 7 olarak açıkladık. Zeytin sıkımında ücret ödeyecek olan üreticilerimiz de bir ton zeytinde 140 lira fiyat ödeyecek. İşte TARİŞ'lerin farkı budur. Üreticimiz TARİŞ'lere sahip çıksın ki bizler de onların haklarını daha iyi savunalım” dedi. (SEZGİN MADRAN)







 
Son Eklenen Haberler