25 Nisan 2024, Perşembe

"Ege Et’in genel kurulunda yaşananlar kepazeliğin daniskasıdır"

14 Temmuz 2014, Pazartesi 16:01

     


Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun, "Ege Et’te yaşananlar kepazeliktir" açıklamasına cevap gecikmedi. Ege Et A.Ş.’nin Eski Yönetim Kurulu Üyesi Gültekin Alp Akbay, Çerçioğlu’nu sert bir dille eleştirerek, “Ege Et’in son genel kurulunda yaşananlar kepazeliğin daniskasıdır” dedi.

 

Ege Et A.Ş.’nin Eski Yönetim Kurulu Üyesi Gültekin Alp Akbay, 12 Haziran’da yapılan Ege Et A.Ş. olağan genel kurulunun yasalara uygun yapılmadığını söyledi. Üç yönetim kurulu üyesinin genel kurula katılmadığını dikkat çeken Akbay, Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer’i de aciz olmakla suçladı.

Akbay, Çerçioğlu’nun Ege Et ile ilgili açıklamasına, yazılı basın açıklaması yaparak cevap verdi.

 

“DİNÇER’İN ACİZLİĞİ”

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun “Ege Et de yaşananlar kepazeliktir” başlıklı haberini üzülerek okuduğunu ifade eden Gültekin Al Akbay, “Baştan sona yanlışlarla dolu konu hakkında, Çerçioğlu’nun söyledikleri benim açımdan ciddiye alınacak şeyler olmamasına rağmen, kamuoyunun aydınlatılması açısından cevap verme gereği doğmuştur. Ege Et A.Ş., SPK'ya tabi çok ortaklı bir şirkettir. Yeminli Mali Müşavir Mustafa Baştuğ tarafından düzenli olarak denetlenmektedir. Şirket 12 Haziran’da 2013 yılı olağan genel kurulunu yapmıştır. İl Özel İdaresi'nin 30 Mart’ta kapanması ile birlikte çoğunluk hisselerinin Aydın Büyükşehir Belediyesi'ne geçmesi neticesinde, kendi yönetimini oluşturmuştur. 12 Haziran'da yapılan genel kurul yasalara uygun yapılmamıştır. Şirketin zarar göreceğini düşünerek bunları kimseye anlatmadık. 12 Haziran'da yapılan genel kurulun toplantı yeri ana sözleşmeye uygun değildir. Ana sözleşme şirket genel kurulunun şirket merkezi veya şirket merkezine en yakın şehirde yapılmasını uygun gördüğü halde toplantının Efeler İlçesi'nde yapılması, buna kılıf uydurmak için de Çine’nin şehir olarak kabul edilemeyeceği fikrini ben sizin ayıbınız, toplantıya bizzat iştirak eden Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer’in acizliği olarak görüyorum. Yönetim kuruluna aldığınız ve profesyonel olarak tanımladığınız insanların en az üç tanesi genel kurul toplantısına katılmadı. Genel kurul toplantısında bulunmayan kişinin yönetim ve denetim kuruluna yasal olarak seçilemeyeceği kanun hükmüdür, siz bu hükme de riayet etmediniz. ASKİ Genel Müdürü kendisinin devlet memuru olduğunu belirtmesine rağmen ısrarla onu yönetim kuruluna seçmekte sakınca görmediniz, oysa 657 sayılı yasanın 28. Maddesi devlet memurunun şirket yöneticisi olamayacağını hükme bağlıyordu ve bu size orada hatırlatıldığı halde yasayı çiğnediniz. Söyler misiniz bana; yasalara aykırı yöntemlerle oluşturulmuş bir yönetim kurulunun her yeri profesyonel olsa ne olur? Ege Et’in son genel kurulunda yaşananlar kepazeliğin daniskasıdır” dedi.

 

“ÇERÇİOĞLU'NUN SÖYLEDİKLERİ TUTARSIZ VE CİDDİYETSİZDİR”

Çerçioğlu’na yüklenen Akbay, “Yukarıda izahını yapmaya çalıştığım 12 Haziran 2014 günü yapılan 2013 yılı hesaplarının görüşüldüğü olağan genel kurulda, 2013 yılı hesapları incelenmiş, faaliyet raporu okunmuş, oy birliği ile kabul edilmiş, eski yönetim kurulu oy birliği ile ibra edilmiştir. Olağan genel kurul, şirketlerin meşru zeminidir, her şey meşru zeminde görüşülür, tartışılır ve karara bağlanır. Bu şirketin yüzde 98.98’inin sahibi olan Aydın Büyükşehir Belediyesinin tek temsilcisi olarak siz, eğer hesaplarda kabul etmediğiniz bir durum varsa bunu şerh olarak genel kurul tutanağında kayıtlara geçirtir, gereğini yapmak üzere tutanak altına aldırmanız gerekirdi. Siz ne yapıyorsunuz; Bizi meşru zeminde ibra ediyorsunuz, hesaplara hiçbir itirazınız yok, faaliyet raporunu oy birliği ile kabul etmişsiniz, fakat daha genel kurul evraklarının mürekkebi bile kurumadan ‘ortada kar mar yok bunlar piyasadan alacaklarını muhasebe kayıtlarına geçirmediklerinden kardaymış gibi gösteriyorlar’ diyorsunuz. O nasıl oluyorsa? Kusura bakmayın, ama söyledikleriniz tutarsız ve ciddiye alınacak şeyler değil. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı makamına seçilmiş bir kişinin elmalarla, armutların toplanamayacağını bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Genel Müdür maaşı başka bir şeydir, yönetim kurulunun almış olduğu ücret başka bir şeydir. Yönetim kurulu üyelerinin genel müdür maaşı aldığını söylemek çok basit bir iftiradır. Bu memlekette herkes, herkes için her şeyi söylüyor, ama siz bunu yapamazsınız siz sorumluluk makamındasınız” diye konuştu.

 

JEEP KONUSUNA AÇIKLIK GETİRDİ

Akbay, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Bu arada birlikte görev yapma şerefine nail olduğumuz Eski Aydın Valisi Kerem Al ve şu an görevde bulunan Valimiz Erol Ayyıldız’ın 500 TL’lik yönetim kurulu ücretlerini almadıklarını belirtmek benim açımdan vicdani sorumluluktur. Jeep meselesine gelince; Olay 2011 yılında meydana geliyor, dönemin Aydın Valisi, Ege Et Yönetim Kurulu Başkanı, dönemin Çine Belediye Başkanı, Ege Et Yönetim Kurulu Başkanvekili ve üç ay sonra yapılacak olan 2011 genel seçimlerinde mensubu olduğunuz partinin milletvekili adayı. Valilik makamına sivil plakalı arazi taşıtı ihtiyaç oluyor. Bunun üzerine Ege Et Yönetim Kurulu, 2011 model Pajero marka aracın kredili olarak alınmasına karar veriyor. Bu arada ayrı bir kararla aracın Ziraat Bankası'na aylık kredi taksitinin üzerinde bir rakamla kiralanmasına karar veriliyor. Araç Ziraat Bankası'na kiralanıyor, ancak Ziraat Bankası kiraladığı aracı valilik makamına promosyon olarak tahsis ediyor. Olay bundan ibarettir. Ege Et’in bu araçtan doğmuş herhangi bir zararı mevcut değildir. Biz göreve geldiğimizde valilik makamında değişiklik söz konusu idi, buna istinaden banka promosyondan vazgeçmişti, derhal o günkü valimizden izin alarak bir ihale komisyonu kuruldu, mensubu olduğunuz partinin İl Genel Meclisi Üyesi arkadaş komisyon başkanı olarak bu komisyonda görev aldı ve araç yapılan bir ihale ile çok iyi bir fiyata satıldı. Aracı alan kişinin Ege Et’le ticari ilişkisinin olması, ihaleye katılmasına engel değildir. Siz dönemin belediye başkanı olarak bu aracı kimin kullandığını çok iyi biliyorsunuz. Araç alındıktan birkaç ay sonra 2011 genel seçimleri yapıldı, sizin mensubu olduğunuz partinin milletvekilleri bu vali ile bayram kutlamalarında boğaz boğaza geldiler! Madem ortada bir kepazelik vardı da o gün seçim meydanlarında bunu neden açıklamadınız? Ogün aracın alınması sürecinin içinde bulunan Ege Et yönetim kurulu başkanvekilliği görevini yürüten arkadaşınız 2011 yılında milletvekili oldu. Neden bu kepazelik o gün ortaya çıkmadı, veya çıkarılmadı?"

 

Eleştirilerinin dozunu artıran Akbay, “Eğer hakikaten bir kepazelik aranıyorsa, kepazeliğin rezaletinin son perdesi CHP’li Çine Belediyesi'nin iftar çadırında oynanıyor. Enver Salih Dinçer’e sor. O bu tür kepazelikleri ‘cebimden ödeyeyim’ mantığı ile çözmeye çalışıyor. Bir şey ödediği de yok. Sevgili Büyükşehir Başkanım; Bu tür söylemleriniz bu şirkete zarar verir. Bizler görev yaptığımız dönem içerisinde hep şirketin menfaatlerini ön planda tuttuk bazı şeyleri ar ettik konuşmadık ve konuşamadık. Konuşsaydık şirketin imajının zedelenmesine sebebiyet verecektik. Dışarıdan bakış açısı olumsuz yönde etkilenecekti, içerideki çalışanlar bile yıllarca bu tür tartışmalardan dolayı olumsuz etkilenmişlerdi. Kendilerine güvenlerini kaybetme noktasındaydılar. Ben görev yaptığım süre içerisinde otoriter babacan işletme yönetimi anlayışı ile görev yapan arkadaşların moralini yüksek tutmaya çalıştım. İçlerindeki çürük yumurtaları temizlemeye çalıştık, temizlenmesi gereken birkaç çürük daha kalmış olabilir, ama burada çalışan insanlar hakikaten zor şartlarda kısıtlı imkanlarla iyi niyetli olarak çalışıyorlar ve bizim aramızdaki bu tartışmalar en çok onları etkiliyor. 12 Haziran günü genel kurulda sizleri tebrik ettik, hayırlı olsun dedik ve başarı diledik. Ben şahsım adına aynı noktadayım. Her şeye rağmen tebrik ediyorum, hayırlı olsun diyorum ve başarılı olmanızı temenni ediyorum. Ege Et’i çok iyi bilen bir kardeşiniz olarak her zaman size yardımcı olmaya da hazırım. Bu şirkete, yaptığı görev, yerine getirdiği hizmet açısından Aydın’ın ve Çine’nin gerçekten çok ihtiyacı var” dedi. (SEZGİN MADRAN)







 
Son Eklenen Haberler