19 Nisan 2024, Cuma

Aydınlı kadın girişimci hayalini gerçekleştirdi

13 Temmuz 2021, Salı 21:16

     


Çine’nin Akçaova Mahallesi’nde yaşayan kadın girişimci Derya Akar (30), yörenin ürününe değer katmak için yıllardır hayalini kurduğu soğuk sıkım ve ekolojik üretim tesisini, KOSGEB’in de desteği ile gerçekleştirdi.

FOTO GALERİ

Akçaova Mahallesi’nde yaşayan ev hanımı ve 2 çocuk annesi Derya Akar, büyük zorluklarla hasat edilen zeytin ve zeytinyağının daha iyi değerlendirilmesi gerektiği düşüncesiyle soğuk sıkım ve ekolojik üretim tesisi kurdu. Tesisin geçtiğimiz günlerde yapılan açılışına, KOSGEB Aydın İl Müdürü Sadullah Dülger, Akçaova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Özkar, AK Parti Çine İlçe Kadın Kolları Başkanı Ayşe Tozar, MHP Aydın İl Başkan Yardımcısı Zafer Erzurum ve İl Sekreteri Hüseyin Hanay ile Çine İlçe Başkan Yardımcısı Selami Özdemir, Akar ailesi ve vatandaşlar katıldı.

MÜDÜR DÜLGER’DEN ÇİNELİ GİRİŞİMCİLERE SİTEM

Açılış töreninde konuşan KOSGEB Aydın İl Müdürü Sadullah Dülger, Çineli vatandaşlara ve girişimcilere sitem etti. KOSGEB’in hibe destekleri için Çineli girişimcilerin talep etmediğini belirten Müdürü Dülger, “Devletimizin girişimciler için büyük destekleri mevcut. Ama Çine İlçemizden bize başvuru gelmiyor. Derya hanım organik ve soğuk sıkım tesisi için hazırladığı proje ile 100 bin lira hibe almaya hak kazandı. Bu tesisin örnek olmasını dilerim. Bu tesisin makineleri de bir kadın girişimcimizin ürettiği makineler, yani yerli makinelerimiz. Ben kadın girişimcimiz Derya Akar ve ailesine bu tesisin hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

“HAYALİMİN ÜRETİM KISMINI KOSGEB’İN DE DESTEĞİ İLE GERÇEKLEŞTİRDİM”

Türkiye’nin en doğal zeytini Aydın’da yetiştiğini söyleyen Derya Akar, “Ege Bölgesi başta olmak üzere ülkemizin farklı bölgelerinde zeytin üretimi yapılıyor. Fakat Aydın’da ve özellikle ilçemizde yetişen zeytinlerimiz tamamen kendi kendine üreyen ve tamamen doğal ürünler. Ama biz bu zeytinimizden elde edilen yağımızı değerlendiremiyoruz. Yağımızı dökme olarak satıyoruz ve bunun büyük bölümü ihraç ediliyor. Yani biz işçiliğini yapıyoruz, katma değerini diğer ülkeler kazanıyor. Ben de bu nedenle uzun süredir böyle bir tesis ve bu tesiste elde edilecek ürünü ambalajlı olarak satışa sunmak vardı. Hayalimin üretim kısmını KOSGEB’in de desteği ile gerçekleştirdim, şimdi sıra ikinci bölümü olan ambalajlama ve satışında” dedi.

“KENDİ MARKAMIZIN PATENTİ İÇİN BAŞVURULARIMIZI YAPTIK”

Hayallerinin adım atmasında eşi Ömer Akar’ın büyük desteği olduğunu dile getiren Derya Akar, “Aydın’da yetiştirdiğimiz ürünlerin değerlendirilememesinin en büyük nedeni, ambalajlı ve markalı şekilde satış yapamamamız. Bu nedenle Eylül ayı gibi başlayacak olan hasat öncesi şimdiden kendi markamızın patenti için başvurularımızı yaptık. Ambalaj çeşitlerimizin tasarım çalışmaları yapılıyor. Kendimize ait 15 dönüm arazideki zeytinlerimizden elde edeceğimiz zeytinlerin soğuk sıkım ve ekolojik üretimini yapacağımız bu tesisimizde elde ettiğimiz yağlarımızı, ambalajlı olarak satışa sunacağız. Aynı zamanda mahallemiz ve diğer mahallelerden gelen sıkım talebini de karşılayacağız” açıklamasında bulundu.

“DELİCE ZEYTİNİMİZİN YAĞINI İLAÇ NİYETİNE TÜKETMEMİZ VE TÜKETTİRMEMİZ GEREKİYOR”

Soğuk sıkım zeytinyağının farkından da söz eden Akar, “Zeytinlerimiz büyük tesislerde ve sıcak su ile sıkımı yapılıyor. Bu da yağımızdaki vitamin değerlerini kısmen düşürüyor. Ama burada tamamen soğuk sıkım zeytinyağı üreteceğiz. Öte yandan, dağlarımızda kendiliğinden oluşan ağaçların aşılanmadan önceki hali ve delice zeytin dediğimiz zeytinlerin yağını özel olarak sıkıp yağını çıkartacağız. Zeytinimiz kutsal bir nimetimiz ve bunu en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Ayrıca, yaptığım araştırmalarda delice zeytinyağının içerdiği yüksek E vitamini sayesinde kanseri ve atar damar hastalıklarını önlediğini tespit ettim. Dağlarımızda israf olan bu delice zeytinimizin yağını ilaç niyetine tüketmemiz ve tükettirmemiz gerekiyor. Bunun için gerekli üretimi yaptıktan sonra satışa sunuyor olacağız” ifadelerini kullandı. (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler