25 Nisan 2024, Perşembe

Devletten Aydın'a 3,5 milyarlık destek

12 Nisan 2018, Perşembe 17:07

     


Aydın İl Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Çine'de gerçekleştirilen fidan ve düve dağıtımı etkinliğine katılan AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, 2012 yılından bu yana Aydınlı çiftçiye devletten karşılıksız olarak 3,5 milyar Türk Lirası maddi destek sağlandığını açıkladı.

 

(FOTO GALERİ İÇİN FOTOĞRAFIN ÜZERİNİ TIKLAYINIZ)

 

Aydın Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı’nın (YİKOB) destekleri ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün başlatmış olduğu “Zeytin Bahçelerinin Rehabilitasyon Projesi” kapsamında Çine’de sembolik fidan dağıtım töreni düzenlendi. Çine'de 11 bin 400 adet gemlik zeytin fidanı 400 üreticiye teslim edildi. Ayrıca etkinlikte genç çiftçi projesi kapsamında 95 adet büyükbaş hayvan desteğinin 24 adedi de üreticiye teslim edildi. Her üreticiye 30 bin hibe destek sağlandığı açıklandı. Çine Hükümet Meydanı'nda düzenlenen törene, Aydın Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat, AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, Çine Kaymakamı Özkan Demir, AK Parti aydın İl Başkanı Ömer Özmen, Çine İlçe Jandarma Karakol Komutanı Yüzbaşı Hekim Soydan, Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fuat Aktaş, Çine İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Ağaran, Aydın İli kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Altan Bilgen, Çine Belediye Başkan Yardımcı Timuçin Karabulut, sivil toplum kuruluş temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, kurum amirleri ve mahalle muhtarları ile üreticiler katıldı.

 

ÇİNE EKONOMİSİNE BİR MİLYARLIK DESTEK

Proje hakkında bilgi veren Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fuat Fikret Aktaş, Karacasu, Bozdoğan ve Çine’yi kapsayan, 2 bin 150 üreticiye dağıtılacak 714 bin lira tutarındaki 107 bin fidanın yüzde 70’inin Aydın Valiliği YİKOB bütçesinden, yüzde 30’unun çiftçi tarafından karşılanacağını söyledi. Aktaş, 5 yıl sürdürülmesi planlanan proje çerçevesinde gemlik, manzanilla ve palamut fidanlarıyla boş alanları değerlendirerek üreticinin gelir elde etmesinin amaçlandığını kaydetti. Yapılan konuşmaların ardında protokol üyeleri genç çiftçilere hediye taktim etti. Müdür Aktaş, dağıtılan 11 bin 400 zeytin fidanının Çine ekonomisine yaklaşık bir milyarlık destek sağlayacağını vurguladı.

 

ESKİ HÜKÜMETLERİN İKİ YAKASI BİR ARAYA GELMİYORDU

Zeytinin bugüne kadar üretim, verim ve gelirin sembolü olduğunu ifade eden AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Afrin'deki terör örgütlerine yönelik yapmış olduğu Zeytin Dalı operasyonunu işaret ederek zeytinin artık Türk Milleti'nin gücünün de sembolü haline geldiğini belirtti. Milletvekili Savaş, "Biz iktidara geldiğimizde ülkede toplam 100 milyon civarında zeytin vardı. Şimdi bu rakamı 170 milyona çıkardık. Hedefimiz üreticimizin gelirini artırmak. AK Parti olarak çalışıyor, toprağımızı fidan ve su ile buluşturuyoruz. Var gücümüzle hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. 2012 yılında bu yana üreticimize 110 milyar liralık karşılıksız maddi destek sağladık. Aydın'da bu rakam 3,5 milyar lira. Eskiden var mıydı mazot, gübre, yem desteği? Eski hükümetlerin iki yakası bir araya gelmiyordu. Devlet faiz ödüyordu. Eskiden 100 liranın 86 lirası faize gidiyordu. Şimdi sadece 10 lirası gidiyor. Geri kalanı milletimize yatırım olarak geri dönüyor" dedi.

 

ÇİNELİLERDEN DESTEK İSTEDİ

AK Parti Aydın Milletvekili memleketi Çine'deki yatırımlar hakkında da bilgiler verdi. Savaş, yeni hükümet konağının Ağustos aylarında temelini atacaklarını belirtirken, 100 yataklı yeni Çine Devlet Hastanesi'nin de önümüzdeki günlerde ihaleye çıkacağını, Çine Madran Anadolu Lisesi'nin nitelikli okullar arasına girdiğini, bu yıl sonuna kadar 2 bin hanenin doğalgaz ile buluşturulacağını, TOKİ çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Savaş ayrıca sivil toplum kuruluş temsilcileri ile ortaklaşa yürütülen Adnan Menderes Üniversitesi Çine Meslek Yüksekokulu'ndaki ek ders inşaatının da devam ettiğini ek derslikler ile okuldaki öğrenci sayısının artacağını, 3 yıl içerisinde Çine Organize Sanayi Sitesinde 3 bin kişinin çalışacağını duyurdu. Çine'ye bölge hayvan hastanesinin de yapılacağının müjdesini veren Savaş, 2019 seçimlerinde Çinelilerden destek istedi.

 

ZEYTİN FİDANI İZDİHAMI YAŞANDI

Etkinliğin sona ermesiyle birlikte meydana kamyonet ile getirilen zeytin fidanlarının ücretsiz olarak halka dağıtılacağını duyan vatandaşlar kamyonete koştu. Kamyonetin kasasındaki zeytin fidanlarına ulaşmak isteyen bazı kişiler yaşanan izdiham nedeniyle zor anlar yaşadı. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler