26 Nisan 2024, Cuma

Pamukçuyu yeşil kurt ve beyaz sinek korkutuyor

10 Ekim 2016, Pazartesi 11:08

     


Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklarda hızlı üreyen beyazsinek ve yeşil kurt, Çineli çiftçileri korkuttu. Çineli çiftçi Davut Sarı, Çine Ovası'nda mısır ekiminden artık kazanç sağlayamadıklarına dikkat çekerken aşırı sıcaklara bağlı olarak pamukta ortaya çıkan beyaz sinek ve yeşil kurttan tedirgin olduklarını söyledi.

Çineli çiftçi Davut Çetin (52), pamuk ekiminden vazgeçen ve yaklaşık 15 yıldır arazilerine mısır eken Çine çiftçisinin, mısırdaki verim düşmesi ve devletin pamuğa olan desteğini artırması ile birlikte, önümüzdeki yıl ne ekeceğine henüz karar veremediğini söyledi.

Çine Ovası'nda sürdürülen 'toplulaştırma' ile birlikte ilçede pamuk ekiminin artacağını söyleyen Çetin, toplulaştırmanın bir an önce tamamlanmasını istediklerini ifade ederken 40 dereceyi aşan sıcaklarda pamuk tarlalarında üreyen, pamuğun öz suyunu emerek kurumasına yol açan ve bitkiyi yiyerek kozanın pamuğa dönüşmesini engelleyen beyaz sinek ve yeşil kurtla mücadelede sıkıntı çekeceklerini belirtti. Çetin, ''Çiftçiler olarak ortaklaşa hareket edelim. Tarım Müdürlüğü, Ziraat Odası ve TARİŞ gibi kuruluşlar, bu konuda bize destek olsun'' dedi.

BEYAZ SİNEK VE YEŞİL KURT İLE MÜCADELE ÇOK ÖNEMLİ

Pamukta devlet desteklemesinin artması ile Çineli çiftçinin pamuğu yeniden gündemine aldığını belirten Çetin, “Çiftçimiz mısırdaki verim kaybı yüzünden kazanç sağlayamaz oldu. Bu yörenin ana ürünü olan pamuğa dönüş yapmak istiyoruz. Bu konuda bütün çiftçilerin ortak bir karar alması gerekiyor. Biri mısır, biri pamuk ekerse istenilen verim alınamaz. Pamuk ektiğimiz yıllarda dekarda 500 kilo ürün alabiliyorduk. Şimdi bu verimi yakalayabilir miyiz bilmiyoruz. Bu da bizleri düşündürüyor. Pamuk, nemi pek sevmez. Çine Ovası’nın etrafı barajlarla çevrildi ve nem oranı arttı. Ayrıca pamuktaki beyaz sinek ve yeşil kurt ile çok iyi mücadele etmeliyiz. Beyaz sinek ve yeşil kurt olursa dekarda 200 kilo ancak alırız, bu da bütün çabalarımızı boşa çıkarır” dedi. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler