28 Mart 2024, Perşembe

Çine fıstığı Ödemiş’e rol model olacak

10 Nisan 2021, Cumartesi 14:37

     


Patates üretimi ile ünlü İzmir’in Ödemiş İlçesinde üreticilere alternatif ürün çeşidi sağlamak amacıyla İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, Çine’de fıstığın üretiminden pazarlamasına kadar her türlü işlemini gerçekleştiren Ece Tarım Yer Fıstığı İşleme Tesisine ziyaret etti.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Ödemiş İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisleri Birol Akgül, Dilek Karakaş, Esra Durmaz Kiriş, Sezer Çetindaş ve üretici İsa Çay, Ece Tarım Yer Fıstığı İşleme Tesisi sahibi Ahmet Ece’den fıstığın üretimi, hasadı ve pazarlaması hakkında bilgiler aldı.

Çine’de 1980 yıllarında fıstık üretimine başlayan ve o dönemde kurduğu tesis ile yetişen ürünleri işleyen Ece Tarım Yer Fıstığı İşleme Tesisi, şimdi de Ödemiş ilçesine rol model olacak. İlçede sadece patates ve yem bitkileri yetiştirildiğini belirten İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, bu nedenle toprak yapısının zarar gördüğünü ve çiftçilere alternatif ürün çeşidi için yer fıstığının olacağını belirlediklerini söyledi. Ödemiş İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Birol Akgül, “İlçemizdeki arazilerde 1. Hasat olarak patates, arkasından yem bitkisi ve 3. Olarak yine patates üretimi yapılmakta. Bu nedenle toprak yapısının farklı bir ürüne ihtiyacı var. Bu nedenle yaptığımız araştırma sonucu, fıstık üretiminin yapıldığı Çine ile ilçemizin iklim yapısı çok yakın. Üreticilerimiz daha fazla gelir elde edebilmesi, toprak yapısındaki tahribatın azaltılması için fıstığın üretimini ilçemizde yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Çünkü ilçemizde fıstık üretimi olmadığı için teknik bilgileri en iyi alabileceğimiz yerin burası olduğunu tespit ettik” dedi.

“10-15 DEKAR İLE YER FISTIĞI ÜRETİMİNE BAŞLAYACAĞIZ”

Ödemiş’te hem çiftçilik hem de tarım ürünleri ilaç bayiliği yaptığını söyleyen Ziraat Mühendisi İsa Çay, “Bizim orada yıllardır süre gelen patates üretimi var. Yaz patatesi ve güz patatesi olmak üzere yılda 2 kez patates üretiyoruz. Birol beylerin tavsiyesi ile bu üretim modelini değiştirelim istedik. Ben de arayış içerisindeyim ve birinci üretimden sonra araya farklı bir ürün çeşidi düşünmekteydim. O maksatla geldik, sağ olsun Ahmet bey bize çok ayrıntılı olarak bilgilendirdi. Şimdi benim arazimde 10-15 dekar ile yer fıstığı üretimine başlayacağız. Çünkü artık topraklarımız yoruldu ve bu toprağın verimini artıracak olan bitkinin fıstık olduğunu tespit ettik. Çok eskiden bizde de fıstık üretimi yapılmış ama bizler bunu unutmuştuk. Şimdi bunu ilçe üreticimize tekrar hatırlatmış olacağız” açıklamasını yaptı.

“ARTIK BİZİM İÇİN MESLEK HALİNE GELDİ”

Çine’de ilk fıstık üretimini kendilerinin yaptığını dile getiren Ece Tarım Yer Fıstığı İşleme Tesisi sahibi Ahmet Ece, “Bölgemizde yer fıstığı 1980’li yıllardan itibaren yetiştirilmeye başlandı. Biz de bölgemizdeki çiftçilere örnek olduk. Bunu yıllarca yapınca artık bizim için meslek haline geldi. Yaptığımız iş gıda maddesi olduğu için kaliteli üretim ve işçiliğe önem veriyoruz. Türkiye’deki bütün büyük kuruyemiş ve gıda ürün temin ediyoruz. Bize gelen ürünler önce toz ve toprağından arındırıldıktan sonra silolarda alınır. Buradaki işlem sonrası önce kurutmaya ve daha sonra da işlenmeye başlanıyor. Paketler haline getirildikten sonra pazarlamaya sunuluyor. Çine Organize Sanayi Bölgesi’nde yaptığımız yatırım ile orada kavurma ve paketlemesini yapıyoruz” diye konuştu.

“İNSAN ÖMRÜNÜ UZATTIĞI KANITLANMIŞTIR”

Gelişmiş ülkelerde yer fıstığı tüketimine büyük önem verildiğini belirten Ahmet Ece, “Avrupa’da yer fıstığı, çerezlik ürününün yanı sıra beslenmeye yönelik olarak tüketilir ve besin değeri çok yüksek bir üründür. Amerika’da 1930’lu yıllardan devletin ve bilim insanlarının bir araya gelmesiyle yer fıstığı, ceviz ve badem gibi ürünler için konsey oluşturup, insanların her gün tüketmesi için teşvik ediyor. Özellikle yetişme çağındaki 0 ile 15 yaşındaki çocukların çantasındaki olmazsa olmazı, gıda maddesi olarak yer fıstığı bulunuyor. Çünkü yer fıstığının içerisindeki oleik asit ve doymamış yağ asitleri yüzünden çocuklarda kemik gelişimini sağlayan bir ürün. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirip Hepatit B ve C gibi rahatsızlıkları engelliyor. Bunlar bilimsel olarak ortaya çıktı. Amerika’nın birçok eski başkanları fıstık üreticisi olduğu ve çok fazla olarak orada tüketildiği de bilinmektedir. Ama bizde kuruyemiş denince misafir gelince ikram edeceğimiz, zaman geçirmek için eğlencelik ve tadımlık gibi sunuluyor. Bu yağlı tohumlar günlük olarak tüketildiğinde insan bünyesini dayanıklı hale getiriyor ve insan ömrünü uzattığı kanıtlanmıştır. Türkiye’de ise bunu yeni üniversitelerde ele alınmaya başlandı” ifadelerini kulandı.

“ÜRÜNÜN MİKTARI ÖNEMLİ DEĞİL”

Kaliteli yer fıstığı yetiştirmenin ayrıntıları olduğunu belirten Ece, “Bölgemizde fıstık üretecek çiftçilerimiz önce bize uğrarlar. Bizim Ziraat Mühendislerimiz de var bünyemizde çalışan. Yer fıstığı üreticiliği yapılacak arazi biraz seçicilik istiyor ve biz üreticilere bunları anlatıyoruz. Nasıl dikileceğini, nasıl yetiştirileceğini ve hasadına varana kadar çiftçilerimizle birebir hareket ediyoruz. Özellikle hasat döneminde biz çiftçilerle birlikte arazideyiz. Hasat dönemini takip ediyoruz. Ürün hasat edildikten sonra bir veya iki gün havalandırılması gerekiyor. Çiftçi isterse bu ürünü hemen satar, isterse de depolayabilir. Ancak biz bunları yaparken burada her ürünün analizlerini yapıyoruz. Ürünün miktarı önemli değil ister 500 kilo ister 5 ton olsun. Sonuç olarak iyi ürünler yetiştirilmesini sağlayıp, kaliteli ürünler sunmaya çalışıyoruz” dedi.

“ÇÜNKÜ ENERJİ ORANI DAHA YÜKSEK”

Ürün kalitesi ve verimini artırmak için sürekli araştırma içerisinde olduklarını ve her gün yeni bilgilere ulaştıklarını söyleyen Ahmet Ece, “Biz ne yaptığımızı ve ne yapmamız gerektiğini sürekli irdeliyoruz. Amerika’da yetiştirilen Runner diye bir fıstık türü var. Orada tüketilen asıl ürün çeşidi bu ve asıl anlamı koşucu demek. Çünkü enerji oranı daha yüksek. Dolayısıyla bu çeşidin de bölgemizde denemesini yaptık. Bu sene yine bir denememiz var. Biz bu ürünleri Türkiye’de üretmek zorundayız. Ülkemizdeki büyük gıda firmaları dışarıdan ithal ediyorlar. Bizde dedik ki taşıma su ile değirmen dönmez ve bu türlerin üretimini yapalım. Aldığımız verim ile istediğimiz noktalara şuanda geldik. Şuan bu tür için üretim yapabilecek 200-250 dekarlık bir tohum da var. Tahmin ediyorum birkaç yıla Türkiye’de yer fıstığı konusunda bu üretimi sağlayacağız. Amacımız standartları çok yükseltmek. Aynı zamanda ülke olarak yer fıstığı ithal etmek yerine ihracat eder durumuna geçmek istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Daha sonra Ödemiş’ten gelen ziyaretçilerini tesisi gezdiren Ahmet Ece, fıstığın kabuğunu dahi çöp olmadığını ve kabuklarının hayvan yemi ve katı yakıt olarak işlendiğini söyledi. (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler