29 Mart 2024, Cuma

"Canlı hayvan ithalatı şartlı ve kontrollü olarak açılıyor"

9 Eylül 2014, Salı 15:00

     


Aydın Kırmızı Et üreticileri Birliği Başkanı Altan Bilgen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından şartlı olarak canlı hayvan ithalatı yapılacağını belirtti.

 

Kırmızı Et üreticileri Birliği Başkanı Altan Bilgen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından üretimin arttırılması ve istikrarın üreticilere zarar vermeyecek şekilde sağlanabilmesi için sadece Besiye Alınacak Canlı Hayvan ithalatının şartlı ve kontrollü olarak açılacağını belirtti.

 

Bakanlığın açıklamasında canlı hayvan ithalatının yapılabilmesi için belirtilen hususları açıklayan Başkan Bilgen, “Mevcut besi işletmelerinin yüzde 60 oranında yerli besi hayvanını yurt içinden tedarik etmesi durumunda yüzde 40 oranında ithal besi hayvanı getirme yetkisi verilecek. İthal edilecek besi hayvanları erkek, kombine ve etçi ırk,12 aydan küçük ve 300 kilogram ağırlıktan az olacak. Sütçü ırkların erkeklerine izin verilmeyecek. İthal hayvanlara uygulanacak gümrük vergisi oranının yüzde 15 olarak belirlendiği bildirilmiş. Bu kapsamda en az 100 baş kapasiteli ve karantinaya uygun işletmesi olan kişi ya da firmaların başvuruları dikkate alınacak. İthalat izni işletmelere kendi ihtiyacı için verilecek olup, bunları sadece besi olgunluğuna gelince kestirecekler alım satıma konu yapamayacaklar. İthal besilik erkek hayvanlar, Kurban Bayramı'ndan sonra getirilecektir” ifadelerini kullandı.

 

Bakanlığın et ve kesimlik hayvan ithalatına kesinlikle izin vermeyeceği hususunun altını çizen Başkan Altan Bilgen, "Ben ithal hayvan getiriyorum. Bana isimlerinizi yazdırın" diyenlere kanılmaması gerektiğini vurguladı. (SEZGİN MADRAN)







 
Son Eklenen Haberler