24 Nisan 2024, Çarşamba

Üreticinin alternatif ürünü 'naşi' armudu

8 Ağustos 2016, Pazartesi 14:31

     


Çine Ünlüce Mahallesi'nde inşaat ustalığı yapan ve çiftçilik ile de uğraşan Özgür İnci, Türkiye'de 10 yıllık bir geçmişi olan ve elmaya benzerliğinden dolayı elma armudu olarak da nitelendirilen 'naşi armudu' bahçesi oluşturdu.

 

Çine Ünlüce Mahallesi'nde yaşayan inşaat ustası ve aynı zamanda çiftçilik yapan Özgür İnci, ziraat mühendisi bir arkadaşının desteğinde Türkiye'de 10 yıllık geçmişi olan 'naşi armudu' bahçesi oluşturdu.

Çine ikliminin bu türe uygun olup olmayacağı konusunda tam bir fikre sahip olmadan 4 dönümlük arazisine 400 naşi fidanı diken ve 3 yılın ardından ilk meyvelerini toplayan İnci, 36 aylık deneyiminin, Çine ikliminin naşi armudu için çok elverişli olduğunu gösterdiğini söyledi.

Görünümüyle elmayı andıran naşi armudunun sulu ve şekerli olduğunu, yerken ağızda kum hissi oluşturmadığını ve tereyağı kıvamında olduğunu ifade eden İnci, naşi armudunun kısa sürede vatandaşın en sık tüketeceği meyveler arasına gireceğini iddia etti. Çine'de çok yetişmediği için satışta pazarcının ayağına gittiklerini belirten İnci, 10 tona yakın yetiştirdiği armudun kilosunu 2 liradan sattığını, bu türün üretiminin çoğaltılması halinde daha iyi getirisi olacağını belirtti. Diğer meyve üreticileri ile ortak soğuk hava deposu da yapabileceklerini belirten İnci, böylelikle kazançlarını daha da artırabileceklerini ifade ederken, çiftçilik ile uğraşan kişilere alternatif ürün olarak naşi armudu yetiştirmeleri tavsiyesinde bulundu. Meyvenin zahmetli bir ürün olmadığını söyleyen İnci, bu armudun diğer türlere göre çok daha dayanıklı olduğunu, olgunlaştıktan sonra da yaklaşık 2 ay daha dalında bozulmadan bekletilebildiğini belirtti.

 

ÇİNELİLERE NAŞİ ARMUDUNU ÖNERDİ

Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, Çine Belediye Başkan Yardımcısı Timuçin Karabulut ve Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, naşi armudu bahçesini gezdi. Naşi armudu yetiştiren Özgür İnci'yi cesaretinden ötürü kutlayan başkanlar, armudu yiyerek lezzetini de test etti. Armudun çok lezzetli olduğunu söyleyen Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, tüm Çine halkını bu armudunu denemeye davet etti.

 

BAŞKAN ATIGAN, ÇİFTÇİLERİN MEYVE ÜRETİMİNE YÖNELMESİNİ İSTEDİ

Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan ise Çine'nin bir an önce meyve yetiştiriciliğine yönelmesi gerektiğini belirtirken, "Biz aslında çok daha önce meyveciliğe geçiş yapabilirdik. Ama geç sayılmaz, bir an önce çiftçilerimizin meyve yetiştiriciliğine yönelmesi gerekiyor. Çine iklimi, meyve yetiştiriciliğine çok müsait. Dört bir yanı barajlarla çevrili. Meyve üretiminin maliyeti çok yüksek değil. Sulama sıkıntısı yok. Üretim çoğaldıkça su fiyatları da aşağıya çekilir. Çine'de yüz tona yakın meyve üretilirse pazarcı, kendi ayağı ile gelir" dedi. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler