19 Nisan 2024, Cuma

Savaş, Yeniden Yapılandırma Kanunu ile ilgili olarak mecliste konuştu

4 Ağustos 2016, Perşembe 15:12

     


Bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edildi. ‘Teklifle ilgili olarak TBMM'de konuşan AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, kanun teklifiyle, yatırım ortamının iyileştirmesi çalışmalarına devam edildiğini ve Türkiye’nin yatırım açısından bir cazibe merkezi haline getirilmesinin amaçlandığını söyledi.

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen 409 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifi kabul edildi. TBMM’de konuşan AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, kanun teklifiyle ilgili olarak şunları söyledi: “Görüşmekte olduğumuz kanun teklifi Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve belediyelerin alacaklarını kapsamaktadır. Alacak türü açısından da 213 sayılı Vergi Usulü Kanunu kapsamına giren ve vergi resim harçlar, vergi cezaları, gecikme faizi ve gecikme zamlarını ayrıca gümrük vergilerini ve idari para cezalarını, gecikme faizini ve gecikme zamlarını sosyal güvenlik primleri ve idari para cezalarını, gecikme faizini, gecikme cezalarını ve gecikme zamlarını kapsamaktadır. Ayrıca 6183 Sayılı Kanun hükümlerine göre vergi Dairelerince takip edilen alacakları emlak vergisi üzerinden hesaplanan taşınmaz kültür ve varlıkların korunmasına katkı payıyla buna bağlı gecikme zamlarını kapsamaktadır.”

 

AÇILAN DAVALARDAN VAZGEÇİLMESİ GEREKECEK

Kanunun temelde vatandaşların devlete olan borçlarının yeniden yapılanması için hazırlandığını belirten Savaş, “İçinde bulunduğumuz konjonktürde esnafımızın, tüccarımızın, sanayicimizin iş ve yatırım kararlarını daha süratli bir şekilde almasını sağlamak ve devlete karşı olan bir takım yükümlülükler noktasında bir takım sıkıntılarını gidermektir. Bu düzenlemedi amaç birikmiş alacakların belirli bir ödeme dahilinde tasfiye edilmesini sağlamak ihtirapları sonlandırmak olduğundan madde hükmünden yararlanmak isteyen borçluların dava açmamaları açılmış davalardan vazgeçmeleri şartı öngörülmüştür. Yeniden yapılandırmada kesinleşmiş kamu alacaklarının asılların tahsilinden vazgeçilmiyor. Verginin aslından herhangi bir şekilde vazgeçme söz konusu değildir. Kamunun alacakları enflasyon oranında güncellenerek, bugünkü değerin altına inmeyecek şekilde yeniden yapılandırılıyor” dedi.

Enflasyon oranı olarak da tüketici fiyat endeksi yerine, üretici fiyat endeksi kullanıldığını söyleyen Savaş, bu yapılan düzenlemenin vatandaşın lehine olduğunu söyledi.

 

“ÖNEMLİ ORANDA GECİKME ZAMMI İNDİRİMİ”

Savaş, vatandaşa önemli oranda gecikme zammı indirimi uygulandığını söyleyerek, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Örnek vermek gerekirse; bugün itibariyle geçerli gecikme zammı oranı aylık yüzde 1.40’dır. Yıllıkta da yüzde 16.80’e tekabül etmektedir. 2015 yılına ait bir gecikmiş bir alacak bugün itibariyle tahsil edilmek istendiğinde uygulanacak bir gecikme zammı oranı, yüzde 16.80’dir. Düzenleme oranı bu oran 2015 büfe oranı olan yüzde 5,6 olacaktır. Böylelikle vatandaşlarımıza önemli miktarda gecikme zammı indirimi uygulanmış olacaktır.”

Kanunun 2016 ve 2017 yılları kamu gelirlerine önemli bir katkı yapacağını kaydeden Savaş, “Meclis gündeminde bulunan ve görüşülmekte olan bu kanun teklifiyle yatırım ortamının iyileştirilmesi çalışmalarının devam edilmekte ve ülkemizin yatırım açısından bir cazibe merkezi haline getirilmesini temin etmek ve ekonomik kalkınmanın devamlılığını sağlamak için özel sektörün kamuya olan borç yükünün azalarak taksitle ödeme imkanı getirilmesi, bir kısım itilafların sonlandırılması, vergi incelemesinde olan konuların dava yoluna gidilmeden çözülmesi işletme kayıtlarının fiili durumlarının uygun hale getirilmesi ve kayıtlı ekonomiye geçişin teşvik edilmesi konularını içermektedir” ifadelerini kullandı.

Yapılandırmalar, 30 Haziran da dahil, bu tarihten önceki dönemi kapsayacak. (HABER MERKEZİ)







 
Son Eklenen Haberler