28 Mart 2024, Perşembe

Çine'de tarım ve hayvancılık sektörü masaya yatırıldı

3 Aralık 2016, Cumartesi 09:57

     


Çine İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen 'Tarım' konulu konferansta, çiftçi ve hayvan üreticilerinin sorunları masaya yatırıldı. Çine İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Ağaran, Çine’nin, ülke ekonomisine yıllık 368 milyon 155 bin TL katkıda bulunduğunu açıkladı.

 

YILLIK ÇİNE’YE VERİLEN TARIM DESTEĞİ 24 MİLYON TL

Konferansta Çine tarımı ve hayvancılık ile ilgili bilgiler veren Çine İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Ağaran, ilçede çiftçilik ve hayvancılık sektörlerinde en önemli sorunun, genç nüfusun bu sektörlerden uzaklaşması olduğunu söyledi. Çine’nin tarım ile ilgili yılda ülke ekonomisine toplam 368 milyon 155 bin 90 TL miktarda katkısının olduğunu belirten Müdür Ağaran, bitkisel ve hayvansal olarak bir yılda toplam 24 milyon 876 bin 254 TL miktarında destek verildiğini bildirdi. Çine’de devam eden arazi toplulaştırma çalışması ile, küçük arazilerden kaynaklı maliyet yüksekliklerinin, teknolojinin faydalarından yararlanamama gibi sorunların büyük bir bölümünün önüne geçileceğini ifade eden Müdür Ağaran, ayrıca zeytinlik arazilerinin de engebeli olmasından ötürü sıkıntılar olduğunu, bu sıkıntıların Çine Ziraat Odasına ait kepçenin açtığı yollar ile biraz olsun giderildiğini söyledi. Çine’de devam eden arazi toplulaştırmasına da değinen Müdür Ağaran, Çine Ovası'ndaki küçük arazilerin birleştirilmesi ile tarım maliyetlerin düşeceğini ve teknolojiden daha çok faydalanılabilir konuma gelineceğini ifade etti.

 

2017 YILINDA VERİM ARTIRMA ÇALIŞMALARI YAPILACAK

Hayvancılık işletmelerinin günün şartlarını karşılayamadığını aktaran Müdür Ağaran, bakanlık tarafından gerçekleştirilen 'Genç Çiftçi Projesi' gibi yeni projeler ile genç nüfusun tarıma yöneltilmesini ve verilecek olan destekler ile hayvancılık işletmelerinin günün şartlarına uygun hale dönüştürülmesini temenni ettiklerini bildirdi. Müdür Ağaran, 2017 yılında tarımda verimi artırmak için çaba sarf edeceklerini, az kimyasal kullanılarak daha çok üretim için çalışma yürütecekleri de sözlerine ekledi.

 

“KÖPEĞİNİ UYUTMAYACAKSINIZ”

Çine’nin Bahçearası Mahallesi'nde çiftçilik yapan Ali Akalın, devletten memnun olduklarını ancak il ve ilçe müdürlüklerinde görev yapan yetkililerin tarlada çiftçinin yanında olarak daha çok destek vermeleri ve bilgileri ile çiftçilere ışık olmaları gerektiğini söyledi. Akalın ayrıca, danışmanlık şirketlerinden de şikayetçi olduklarını verilen desteklemelerin bir çoğunu da çiftçinin bilgisiz olması nedeniyle kullanamadığını söyledi. Akalın’ın ardından söz alan Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fuat Aktaş, “Ben göreve geldiğim günden bu yana mühendislerimizin, veterinerlerimizin ve diğer görevlilerimizin çiftçimizin daha çok yanında olması için uğraş veriyorum. Bu uğraşıma da devam edeceğim. Biz de sizlerin içerisinden yetiştik. Biz uzaydan gelmedik. Siz ne iseniz biz de oyuz. Desteklemeler için gerekli evraklarla meşgul olan görevlilerimiz biraz çiftçimizden uzaklaştı. Art niyetli değiller. İşte burada siz devreye gireceksiniz. Çiftçi her zaman hakkını arayacak. Benim telefonum 24 saat açık. İstediğiniz zaman arayabilirsiniz. Bundan sonra görevlilerimizin çiftçimizle daha çok görüşmesini sağlayacağız. Afedersiniz ama siz de onların köpeğini uyutmayacaksınız. Siz isteyeceksiniz, onlar bilgi verecek. Arkadaş olacaksınız” dedi.

 

 

BAŞKAN DİNÇER, ASAR MEVKİSİNDEKİ SU PROBLEMİNİ AKTARDI

Çine Belediye Başkanı ve aynı zamanda Çine Topçam Sulama Birliği Başkanı Enver Salih Dinçer, Çine'nin Asar mevkisine birlik olarak çift pompa ile su çıkarabildikleri için çiftçiye su maliyetinin fazla geldiğini söyledi ve bu sıkıntının giderilebilmesi için ise Asar mevkisinin Adnan Menderes Barajı’ndan sulanması gerektiğini savundu. Toplantıda yer alan DSİ yetkilileri, bu konuyu araştıracaklarını söyledi.

 

BAŞKAN ATIGAN EGE ET’İN ARTIK HİZMETE AÇILMASINI İSTEDİ

Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, Adnan Menderes Barajı’ndan Söke’ye uzanan sulama kanalı servis yollarında dağ sularının çaya ulaşmasını sağlayacak künklerin konulmadığını söyleyerek tarlaların sular altında kalabileceği konusunda yetkilileri uyarırken Ege Et’in de artık bir an önce hizmete girmesi gerektiğini belirtti. Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fuat Aktaş, dağ sularının önlenmesi için önümüzdeki günlerde bir çalışma başlatacaklarını belirtirken Ege Et konusunda topun tamamen Büyükşehir Belediyesi'nde olduğunu, gerekli eksikliklerin giderilmesi ve standartların oluşturulmasının ardından tesise ruhsat verileceğini söyledi.

 

BAŞKAN BİLGEN “KONFERANSLAR ARTIRILMALI” DEDİ

Konferansa katılan Aydın İli Kırmızı Et Üreticiler Birliği Başkanı Altan Bilgen, yapmış oldukları hizmetlerden ötürü Aydın ve Çine Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerine teşekkürlerini iletirken bu gibi konferansların sayısının artırılması ve çiftçi ile daha çok bir araya gelinmesi gerektiğini ifade etti. Başkan Bilgen, Aydın’da yaşanan domuz eti skandalına da değinerek Aydın’ın bu pislikten arındırıldığını ve ‘mahluk’ olarak hitap ettiği domuz eti ile gündeme gelen kişinin bir daha et sektörüne giremeyeceğini söyledi.

Çine Belediyesi Kültür Salonu'nda gerçekleştirilen 'Tarım' konulu konferansa Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fuat Aktaş, Çine İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Ağaran, Çine Kaymakamı Özkan Demir, Çine Belediye Başkanı ve aynı zamanda Çine Topçam Sulama Birliği Başkanı Enver Salih Dinçer, DSİ yetkilileri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, mahalle muhtarları ve çiftçiler katıldı. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler