19 Nisan 2024, Cuma

'Hayal bile edemiyorlardı'

3 Eylül 2018, Pazartesi 16:31

     


Artan döviz kurları nedeniyle tarım ürünleri ithalatı zorlaştı. 202 Sayılı Çine Tarım Kredi Kooperatif Başkanı Mustafa İğci, doların yükselmesiyle birlikte ithalatın zora girdiğini bu durumun ise yerli çiftçiye olumlu yansıdığını ifade ederken, 80 kuruş olarak hayal eden üreticinin bir liranın üzerinde çıkan fiyatlarla yüzü güldü.

 

(FOTO GALERİ İÇİN FOTOĞRAFIN ÜZERİNİ TIKLAYINIZ) 

 

Tarım Kredi Kooperatifinde mısır alım fiyatı son olarak bir lira 04 kuruş olarak açıklandı. Açıklanan bu fiyat, mısır üreticisini sevindirdi. Piyasada 90 kuruştan alımı başlayan mısırın 15 günde bir liranın üzerine çıkmasını değerlendiren 202 Sayılı Çine Tarım Kredi Kooperatif Başkanı Mustafa İğci, "Dolardaki yükseliş ithalatı zora soktu. Mısır ülkemiz için çok önemli bir ürün. Özellikle tavuk sektöründe önemini artırıyor. Mısır üreticisinin daha çok desteklenmesi artık kaçınılmaz oldu. Günümüzde yerli mısır üretimi talebe cevap vermediği için ithalat gündeme geliyor. Ancak yerli üretimin daha çok desteklenerek mısır üretiminin ülke genelinde artmasını istiyoruz. Bunu yerinde ve planlı tarım politikaları ile gerçekleştirmemizin mümkün olduğunu düşünüyorum. Bu sezon üretici mısır ekimi gerçekleştirirken mısır alım fiyatının en fazla 85-90 kuruş olabileceğini düşünmüştü. Şuan da bir liranın üzerine çıkan alım fiyatı üreticimiz için çok iyi oldu. Kooperatif olarak fiyatların yükselmesinde önemli bir rolümüz var. Artık bundan fazla yükselmesini de istemiyoruz çünkü daha da yükselirse bu kez girdi fiyatlarının da yükselişi söz konusu olabilir. Ancak yine de bu günkü bir liranın üzerindeki bu mısır alım fiyatı gelecek sezon için tatmin edici bir fiyat olmayacağı da kesin. 60 lira olan gübre fiyatı 120 lira, 4 lira olan mazot fiyatı 6 lira 500 lkuruş oldu. Kesinlikle bugünkü mısır alım fiyatı gelecek sezon için çok ucuz" diye konuştu.

 

ÜRETİCİYE DESTEK DEVAM EDECEK

202 Sayılı Çine Tarım Kredi Kooperatif Başkan Yardımcısı Ercan Türkoğlu, piyasayı dengeleyen ve fırsatçılara taviz vermeyen kooperatifin üreticiye her alanda katkı sağlamaya ve her zaman üreticinin yanında olmaya devam edeceğini belirtti. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler