25 Nisan 2024, Perşembe

Çiftçiye su darbesi

3 Temmuz 2018, Salı 12:35

     


Sulama Birliklerinin Devlet Su İşleri'ne (DSİ) devredilmesinin ardından gündeme gelen saha içi ve saha dışı farklı sulama fiyatları çiftçiyi korkuttu. Çiftçiler saha dışındaki arazilerinde bir an önce saha içine alınarak yüksek su fiyatından kurtulmak istiyor.

 

Türkiye’deki 371 adet sulama birliği, yönetimlerinde sıkıntılar olduğu gerekçesi ile 7139 sayılı torba yasa kapsamında 6172 sayılı sulama birlikleri yasasında düzenleme yapılarak sulama birlikleri başkanları görevden el çektirilerek, birlikler DSİ'nin yönetimine verildi.

 

DSİ, sulama birliklerinin almış olduğu kararlar neticesinde su fiyatlarını uygulamasının yanı sıra, bugüne kadar uygulanmayan bir yasanın DSİ tarafından uygulanacak iddiası çiftçileri karamsarlığa düşürdü.

 

DSİ'nin bugüne kadar birliğin uygulamadığı saha içi ve saha dışı su ücret ayrımını uygulayacağı buna göre saha içi dönüm başına 64 lira, saha dışı dönüm başı ise 134 lira su ücreti alınacağı iddia edildi.

 

YAKLAŞIK 700 DÖNÜMÜ İLGİLENDİRİYOR

Çineli çiftçi Engin Gülsever "Sulama birliği bugüne kadar bu kanunu uygulamıyor aksine saha dışından almış olduğu 64 liraya da yüzde 10'luk bir indirim yapıyordu. Şuan birlik tarafından uygulanmayan yasanın DSİ tarafından uygulanacağı ve saha dışı kalan arazilerden dönüm başına 134 lira su ücreti alınacağı söylendi. Hatta bir yetkili ben buna itiraz edince, 'ekme' diyerek yakışıksızca bir cevap verdi. Eğer bu yasa uygulanır ise kanalın bir tarafındaki arazi dönümü 64 liradan bir tarafındaki arazimizi ise dönümü 134 liradan sulayacağız. Saha dışında kalan yaklaşık 700 dönüm arazi var ve buralar yüksek su ücretinden dolayı boş ekilmeyebilir. Ayrıca saha dışı arazilere su vermek için biz üreticiler elektrikli pompa kullanıyor ve elektrik parasını da biz kendimiz cebimizden ödüyoruz. En azından su fiyatlarındaki bu farklılık ortadan kalkmasını ve saha dışı kalan yerlerin saha içine alınmasını istiyoruz" diye konuştu.

 

VEKİL SAVAŞ'TAN YARDIM İSTEDİ

Gülsever, saha içi ve saha dışı sulama probleminin Akçaova Göleti Sulama Birliğinde de var olduğunu ancak bu sorunun birlik kararı ile ortadan kaldırıldığını belirterek, "Akçaova'da saha dışı araziler saha içine alınmış. Konuyu Aydın Milletvekili Mustafa Savaş Bey'e ilettim. Bu mağduriyetimizin giderileceğine dair söz verdi. İnşallah, bu sorun giderilir bizde çiftçiler olarak üretimimize devam ederiz" dedi. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler