25 Nisan 2024, Perşembe

Başkan Atıgan: Çineli mısır üreticisi memnun olmadı

2 Eylül 2016, Cuma 15:25

     


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in bu yıl için mısır taban fiyatını 740 lira olarak açıklamasını değerlendiren Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, Çineli mısır üreticisinin bu fiyattan memnun olmadığını söyledi.

 

Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, geçtiğimiz yıl 725 lira olan mısır taban fiyatının bu yıl 740 liraya çıkarılmasının üreticiye bir fayda sağlayamadığını ifade ederken, mısırda geçtiğimiz yıl verilen 40 kuruşluk desteğin bu yıl 20 kuruşa düşürüldüğünü, böylece geçtiğimiz yılki fiyatın bu yıl 5 kuruş alta indiğini belirterek, aşırı sıcaklar nedeniyle de verim kaybı yaşayan Çineli mısır üreticisinin, açıklanan fiyattan memnun olmadığını söyledi.

 

"FİYATLAR BEKLENTİYİ KARŞILAMADI"

Çine'de yaklaşık 50 bin dönüm alana dane mısır ekildiğini ve mısırın Çineli üreticinin ana mahsulü olduğunu söyleyen Başkan Atıgan, "Bakanlığımızın mısırda açıkladığı taban fiyat desteğinin düşürülmesi ile birlikte bu yılki taban fiyat, geçtiğimiz yılki taban fiyatın 5 kuruş altına düştü. Çine Ovası'nda 1 Nisan ile 15 Nisan arasında ekilen mısırda aşırı sıcaklar dolayısı ile verim kaybı yaşandı. Bu sene üreticimiz resmen doğal afete maruz kaldı. Sıcaklar mısırları yaktı. Fiyatlar da beklentiyi karşılamadı. Çineli mısır üreticisi, bu fiyattan memnun olmadı" dedi.

 

''ÜRETİCİ SIKINTILI GÜNLER YAŞIYOR''

Bin tonun üzerinde verim alındığı takdirde açıklanan fiyat ile üreticinin kazanabileceğini belirten Başkan Atıgan, ''Mısır üreticisinin kira, mazot, gübre ve benzeri masraflarının tümü dekar bazında 760 lira civarındadır. Açıklanan taban fiyat da destekleme ile birlikte 760 lira olunca verim kaybı yaşayan mısır üreticilerimizin bu yıl kazancı olmayacaktır. Çineli mısır üreticisi, bu yıl borçlarını ödemekte zorluk çekecek ve sıkıntılı günler geçirecektir. TMO ve Tarım Kredi Kooperatifleri, ödemede aceleci davranarak üreticiyi bekletmemelidir'' diye konuştu. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler