29 Mart 2024, Cuma

Uçmaklıoğlu: Art niyetli celep ve kasapların hakkını arama

1 Eylül 2014, Pazartesi 08:51

     


Aydın Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, Çine Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yücel Eşiyok’u eleştirdi. Uçmaklıoğlu, Eşiyok'a “Art niyetli celep ve kasapların hakkını arama”dedi.

 

Çine Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yücel Eşiyok, Çine Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Özkan Atıgan’ı hedef alarak yaptığı açıklamada, Çine’de 1984 yılından bu yana faaliyette olan Ege Et Anonim Şirketi’nde kavurma tesisi kurulmadığını hatırlatmıştı. Eşiyok, geçen hafta içinde iki üreticinin hayvanına verem teşhisi konulduğunu, kavurma tesisi olmadığı için hayvanların çöpe atıldığını söylemişti.

 

Eşiyok’un bu açıklamasına cevap gecikmedi. Konuyla ilgili Aydın Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, yazılı bir basın açıklaması yaptı. Herkesin görevini tam yapması gerektiğini söyleyen Uçmaklıoğlu, “Yücel Eşiyok, art niyetli bazı kasap ve celeplerin hakkına arayacağına, besi üreticisinin hakkını aramalıdır. Bu konuda akademik eğitim alan veteriner hekimlerin işine karışacağına kendi işini yapmalıdır” diye konuştu.

 

"TEK MAĞDUR ART NİYETLİ KASAP VE CELEPLERDİR”

Hiçbir şekilde üreticinin mağdur edilmediğini söyleyen Uçmaklıoğlu, “Geçen hafta Ege Et A. Ş.'de görevli veteriner hekimlerce kesim sonrasında muayenede sığır tüberkülozu (verem) hastalığı teşhis edilmiştir. Veteriner hekimler, karkası muayene ettikten sonra hastalığının yaygınlığına göre ve kanunların kendilerine verdiği yetkilere dayanarak, karkası imha etmişlerdir. Verem tespit edilen hayvanların karkas et tutarının dörtte üçününün ücreti devlet tarafından ödenmiştir. Üretici, herhangi bir mağduriyete uğramamıştır. Kesimhanelerde mevzuata uygun olarak kesilip tüberküloz teşhis edilen hayvanların ücreti bakımından, üretici mağdur edilmemektedir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tazminatlı ve ihbari mecburi hastalıkların ödemesini yapmaktadır. Böylelikle üretici mağdur edilmemekte tüketiciye hastalıklı et yedirilmemektedir. Bu durumda tek mağdur olan art niyetli bu işin ticaretini yapan kasap ve celeplerdir” ifadelerini kullandı.

 

"KAVURMA ÜNİTESİNİN KURULMASI MÜDÜRLÜĞÜN GÖREVİ DEĞİL”

Ege Et A. Ş.’ye ait kesimhaneye kavurma ünitesinin kurulması İlçe Tarım Müdürlüğü'nün görevi olmadığını belirten Uçmaklıoğlu, “Meslektaşımız, odamız üyesi Veteriner Hekim Özkan Atıgan’ın bu konuda herhangi bir ihmali söz konusu değildir. Meslektaşımız Çine’nin Kuruköy Mahallesi’nde Temmuz ayında kaybolan 20 tüberkülozlu hayvanın bulunması konusunda özverili çaba göstermektedir. Olay adli makamlarca da takip edilmektedir. Çine Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yücel Eşiyok yıllardır Çine’nin İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi Üyesi olarak Ege Et A. Ş.'de yönetimlerde bulunmuştur. Ege Et’te bir kavurma kazanı alınacaksa girişimde bulunmak kendisinin görevi olup, işletme uygun şartları taşıyorsa kavurma ünitesinin kurulmasına izin vermek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yetkisindedir. Ayrıca veteriner hekimlerin görevi hayvanlardan ve hayvansal gıdalardan insanlara buluşan 200 civarında zoonoz hastalığı nedeniyle halk sağlığını korumaktır. Ülkemizde görülen tüberküloz vakalarının çoğu generalize tüberküloz olduğu için tebliğe göre imhası gerekmektedir” dedi. (SEZGİN MADRAN)







 
Son Eklenen Haberler