29 Mart 2024, Cuma

Yarım asır sonra cehaletten kurtuluyorlar

28 Mayıs 2016, Cumartesi 17:39

     


Çine'de ulaşım zorluğu nedeniyle küçükken okula gidemeyen, Ümmi Yelen (55), Kezban Altıntaş (58), Fatma Yılmaz (56) ve Hacer Demirkol (59), yıllarca çektikleri cehaletten kurtulmak için okuma yazma kursuna başladı.

 

Çine'nin Şevketiye Mahallesi'nden Ümmü Yelen, Yağcılar Mahallesi'nden Kezban Altıntaş, Fatma Yılmaz ve Hamitabat Mahallesi'nden Fatma Demirkol, Çine Halk Eğitim Merkezi'nin açtığı kursta okuma yazma öğreniyor. Kendi dönemlerinde mahallelerinde okul bulunmadığı ve en yakın okul da çok uzakta olduğu için ailelerinin okula göndermediği için cahil kalan teyzeler, yıllarca çektikleri cehaletten kurtulmak için eğitim görüyor. Okuma yazma bilmemenin kendilerine hissettirdiği eksiklik ile bugüne kadar yaşamlarını sürdüren teyzeler, torunlarının da desteği ile başladıkları okuma yazma kursunu başarı ile bitirerek cehaletten kurtulmak, bu konuda insanlara muhtaç durumlarından sıyrılmak ve başkalarına yardım edebilecek duruma gelmek için gayret gösteriyor.

 

AİLELER OKUL UZAK DİYE GÖNDERMEDİ

“Okuyoruz, cehaletten kurtuluyoruz” diyen, Hacer Demirkol, “Bizim zamanımızda okullar evlerimize uzaktı. Erkek çocuklar gidip geliyordu, ama bizim gibi kız çocuklarının yolda başına bir iş gelir düşüncesiyle ailelerimiz korkuyor ve okula göndermiyordu. Bugüne kadar hastanelerde, bankalarda hep başkalarından yardım aldık. Bazı zamanlar okuma yazma bilemediğimiz için mahcup olduk, ağladık. Torunlarımızın ve çevremizdeki insanların da desteği ile cesaret ettik ve okuma yazma öğrenmeye geldik. İnşallah buradan okur yazar olarak ayrılacağız” dedi.

 

ÇOK ÇABUK ÖĞRENİYORLAR

Cehaletlerinden kurtulmak, okuma yazma öğrenmek isteyen teyzelere Çine Halk Eğitim Merkezi'nde eğitim veren Çine Halk Eğitim öğretmeni Necip Aksoy, öğrencilerini cesaretlerinden dolayı tebrik etti. Hepsinin yılların birikimi ile okuma yazma öğrenme isteklerinin, bir çocuktan daha çok olduğunu ifade eden öğretmen Aksoy, kadınların çok hızlı öğrendiklerini, birinci kademeyi bitirdikten sonra ikinci kademeye geçeceklerini söyledi. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler