29 Mart 2024, Cuma

Dersi dinlemesi yetti

24 Haziran 2016, Cuma 15:08

     


Çine Namık Kemal Ortaokulu mezunu Barkın Çubuk, TEOG sınavında 120 sorunun 119’una doğru cevap vererek büyük bir başarıya imza attı ve ilçe birincisi oldu. Bir yıl önce İstanbul’dan Çine'ye göç ettiklerini söyleyen Barkın, başarısının sırrının, dersi derste dinlemek olduğunu söyledi.

 

Çine Namık Kemal Ortaokulu'ndan okul üçüncüsü olarak mezun olan Barkın Çubuk, ilk TEOG sınavında Türkçe’de 3, İngilizce’de 1 ve Din Kültürü’nde 1 yanlış yaptı. Barkın, ikinci TEOG sınavında Matematik, Fen, Türkçe, İngilizce, Din Kültürü derslerinden tüm soruları doğru cevaplarken sadece İnkılap dersinde bir soruya yanlış cevap verdi.

İstanbul’da doğup büyüdüğünü, geçtiğimiz yıl Çine'ye geldiğini söyleyen Barkın Çubuk, ''2015-2016 Eğitim ve Öğretim Yılı'nı Çine Namık Kemal Ortaokulu’nda okudum. Metropol bir şehirden sonra sessiz, sakin küçük bir yerde yaşamak kolay olmadı. İşleri nedeniyle İstanbul’da kalan babamın hasretini çektim. İstanbul’dan sonra Çine'ye adapte olmam kolay olmasa da dersleri derste dinledim, evde hiç çalışmadım. Bir ara hırs yaparak evde iki gün üst üste test çözdüm ama daha sonra bundan vazgeçtim'' dedi.

öğretmenlerinin kendisine her zaman yardımcı olduğunu, hedefini genel cerrahlık olarak belirlediğini kaydeden Barkın, hayaline Nazilli Fen Lisesi'ni bitirerek devam etmek istediğini söyledi.

 

BARKIN: EVDE ÇALIŞMIYORDU

Barkın, “Eve gittiğimde arkadaşlarla dışarıya çıkıp dolaşıyorduk. Ya da bilgisayar oynuyordum. Dersi derste dinlediğinizde, aslında çok fazla çalışmanızı gerektiren de bir eksiklik kalmıyor. Okulda öğretmenlerimiz bize yeterince test çözdürüyor. TEOG’da derece yapmak gibi bir iddiam yoktu, ama hiç de önemsemiyor değildim. Annem bana ‘Sen hiç çalışmıyorsun, kazanamayacaksın’ diyerek, kendince beni hırslandırmaya çalışıyordu, babam da ‘Benim oğlum yapar, ben ona güveniyorum’ diyordu. Sınavda yapamadığım tek soru, sınav sonrasında çok tartışıldı. Kafa karıştırıcı bir soruydu. Birçok kişi o sorunun iptal olabileceğini söylüyordu ama olmadı. Matematiği çok seviyorum. Bu yüzden sayısala yoğunlaştım. Ben 5 yaşından beri doktor olmak istediğimi söylüyorum. Genel cerrah olmak benim hayalim ama bunu elde etmem için daha çok yol kat etmem gerekiyor” dedi.

 

ÇİNE’NİN EĞİTİMİNİ, İSTANBUL’DAN İYİ OLDUĞUNU SÖYLEDİ

Barkın’ın annesi Aysun Çubuk, yeni öğretim sistemi ile artık öğrencilerin evlere ödev taşımadığını ancak test ve tekrara ağırlık verildiğini kaydetti. Devlet okullarının özel okullardan bir farkının olmadığını ifade eden Aysun Çubuk şunları söyledi: ''Çocuğun potansiyeli varsa köyden de gelse şehirden de gelse başarılı oluyor. Ben kanser hastasıydım, İstanbul’un kötü havasından uzaklaşmak istedim ve memleketim Çine’ye geldik. Bize herkes, ''İstanbul’daki eğitimi bırakıp buraya mı geldiniz' dedi. İstanbul’da veli ağırlıklı eğitim var. Kapılarda veli izdihamı yaşanıyor. Kimse kimseyi tanımıyor, çok karışık. Eğitime önem veren aileler, bir de önem vermeyen aileler var. Aydın bölgesinde eğitime önem verenler daha çok. Biz Barkın’ı ilk önce özel okula verdik, baktık ki o kadar harcamaya rağmen ekstra bir şey öğrenmiyor, devlet okuluna geçtik. Çine’ye geleli bir sene oldu. Buralar çok güvenli. Herkes birbirini tanıyor. Eğitim için çok uygun bir yer. Ancak gençler için sosyal aktivite alanları çok kısıtlı. Okullarda basketbol takımları kurulmalı, çocuklar boş vakitlerinde parklarda oturacağına antrenman yapmalı, spor yapmalı. Milli Eğitim, Spor İlçe Müdürlüğü, okul yönetimleri bu konunun daha çok üzerine düşmeli. Barkın, buranın eğitimini çok seviyor ama sosyal aktiviteler çok fazla olmadığı için sıkılıyor, ‘Burada ne var ki’ diyor.'' (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler