25 Nisan 2024, Perşembe

"Arıları stres öldürüyor"

18 Şubat 2015, Çarşamba 09:46

     


Arıcılık uzmanı Muhsin Doğaroğlu, ''Arıları stres öldürüyor'' dedi.

Doğaroğlu, Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği'nin düzenlemiş olduğu konferans ile Çineli arıcıları bilgilendirdi.

Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın'ın da katıldığı konferansta, Muhsin Doğaroğlu, 25 senedir arıları stresin ölüdürdüğünü aktardığını, İngiltere'de son yapılan bir araştırmada arıları öldüren en önemli faktörün stres olduğunun tespit edildiğini söyledi. Arıcılıkta bilinçli üretimin çok önemli olduğuna dikkati çeken Doğaroğlu, Karadeniz Bölgesi'nde kestane balı üretiminin yaygınlaştığını ifade ederek, "Son derece sınırlı koşulların olduğu Karadeniz Bölgesi'nde bal üretimi yapılamıyordu. Defalarca gittim, yılda 300 gün yağmur yağan bir yerde kestane balı üretiminin olabileceğini söyledim. İnanmıyorlardı, 10 senede bir kendiliğinden meydana gelen kestane balı için 'Allah bu sene verdi' diyorlardı. Artık Allah'ın her sene kestane balı verdiğini biliyorlar" dedi.

 

Kovan içi düzenin ve bunun yanı sıra arının kendi normal yaşantısı doğrultusunda hareket etmenin önemine değinen Doğaroğlu, arının bilmediği bir uygulamanın kötü sonuçlar getireceğini söyledi. Kovanı yönetirken başarı sağlamak için 6 kuralın olduğunu ifade eden Doğaroğlu, bunların; kaynak kullanımı, bakım besleme, damızlık kullanımı, popilasyon kullanımı, ekipman kullanımı, hastalık ve zararlılar olduğunu bildirdi.

 

"ANA ARI SEÇİMİ ÇOK ÖNEMLİ"

Arıcılıkta çiçek ve çamın arıcılar için gelir kapısı olduğu gibi arının hayatını ilgilendiren en önemli etken olduğunu söyleyen Doğraoğlu, damızlık konusunda ana arı seçiminin çok iyi yapılması gerektiğini vurguladı. Sezonun başında genç arılar çoğunluktaysa balın yavruya dönüşeceğini bildiren Doğaroğlu, bal mevsiminde bal üretecek olan tarlacı arıların daha çok olmasının ayarlanması durumunda verimin artacağını belirtti.

 

"MAKİNE KULLANIMI VERİMİ ARTIRIYOR"

"Adamın bir ineği var süt sağma makinesi alıyor, ancak 200 kovanı var ama bir makinesi yok" diyerek arıcılıkta ekipman kullanımının artırılmasına dikkati çeken Doğaroğlu, "Biz arıcılıkta ilkel çalışıyoruz. Makine kullanamadığımız sürece iş güüne dayalı daha az kovan bakabiliyoruz. Halbuki alet kullanıldığı zaman iş daha çok kolay. Diğer ülkelerde adamlar bilgisayara geçmiş. Biz makine kullanmıyoruz. Kullanmamız gereken iki önemli ekipman var. Bunlardan birisi kat ve katın içerisinde hazır petek. Öbürüde ana arı ızgarası. Ana arı ızgarası doğru kullanıldığında verimi yüzde elli artırıyor. Ancak yanlış kullanıldığında ise verimi düşürüyor" dedi.

 

"İLK ÖNCE SAĞLIK KORUNACAK"

Genelde bütün hayvancılık sektöründe genel korumanın hayvanın sağlığının korunması olduğunu kaydeden Doğaroğlu, şöyle konuştu:

"Arıcılıkta arıların hasta olduğunda iş işten geçmiş oluyor Yüz kovanınız var, bunlardan 20 kovanı hastalıktan öldü ama diğer kovanların hepsi bundan zarar görür. Biz arılar hasta olduktan sonra çare aramak yerine, arıların hastalanmamasını sağlamak zorundayız. Arı doğru beslenecek, aç kalmayacak. Siz özellikle koruyucu iş yapayım derken arıyı zayıf düşürüp mikrobu güçlendirecek uygulamalara girmeyeceksiniz. Sağlıklı arılara antibiyotik vermeyeceksiniz. Arı aç kalırsa sadece şekerden oluşan kek yada şurup vereceksiniz. Polen tuzakları kururak elde ettiğiniz poleni derin dondurucuda bekletip, ihtiyaç olduğunda oradan çıkartarak hamur haline getirecek üzerine azıcık pudra şekeri serperek arıya onu vereceksiniz. Arı onu alacak petek gözlerine depolayacak. Bunu yapıyorsa doğrudur."

 

"ÇAMDA ARI BİTİYOR"

Genelde çam balı üreticilerinin yoğun olduğu ilçede konferans veren Doğaroğlu, çamda arının bittiyor olduğunu belirterek, "Çamda arının bitmemesi için mutlaka ve mutlaka çam üreticisi yazın bellii dönemde arılara besleme yapmalıdır. Hem çamın üretimi için hem de arının çam bitmeye yakın yapılacak olan besleme ile kış kadrosunu oluşturması için. Doğru hareket etmezseniz arınız biter" dedi. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler