19 Nisan 2024, Cuma

“Mahremiyet eğitiminde en büyük görev anne ve babalara düşüyor”

4 Kasım 2016, Cuma 10:06

     


Çine’de faaliyet gösteren Özbilgi Etüt Merkezi öğrencilerine ‘Çocuklarda mahremiyet'' eğitimi verildi. Eğitimde konuşan eğitimci Yasemin Güder, bu konuda en büyük görevin anne ve babalara düştüğünü söyledi.

 

Çine Özbilgi Etüt Merkezi’nde eğitim gören öğrencilere ‘Çocuklarda mahremiyet'' eğitimi verildi. Eğitimci Yasemin Güder, ''Bu konuda en büyük rol anne ve babalardadır. Vücudun kişiye özel bölgelerinin gizlenmesi gerektiği, çocuğa 2 yaşından itibaren yavaş yavaş anlatılmalıdır. Bu alanın başkalarından gizlenmesi, anne, baba ve doktorlar dışında bu bölgeye kimsenin dokunmaması gerektiği, çocuğa küçük yaşlarda öğretilmelidir. Biz eğitimciler olarak bu konuda her ne kadar üzerimize düşen görevi yapsak da bu hassas konuda en büyük rol anne ve babalara düşmektedir. Anne ve babalar, çocukların vücudundaki özel alanlarını tek tek öğretmeli ve önemini anlatmalıdır. Çocuğun kıyafetleri akrabalar da dahil olmak üzere başkalarının önünde değiştirilmemelidir. 'Daha küçük' denilerek çocuğun iç çamaşırına varıncaya kadar başkalarının yanında soyulup giydirilmesi doğru bir davranış değildir. Hatta anne ve babalar, çocuğa 7 yaşına kadar giydirme konusunda yardımcı olmalı, 7 yaşından sonra çocuk, artık kendi giyinebilir hatta banyo yapabilir duruma gelmelidir. Çocuğun iç çamaşırını soyarken ebeveynin gözlerini kısması ya da başını yana çevirerek o alana saygı gösterdiğini hissettirmesi, çocuğun mahremiyet duygusunun gelişmesini sağlayacaktır.

 

BENİM BEDENİM BANA AİT

 

Küçük çocukların cinsel organlarına dokunarak, onları konu yaparak sevmek doğru değildir. Çünkü bu durum, onların özel alanını ihlaldir. Eğer çocuk bu şekilde sevilir ise yabancılardan korunma konusunda etkisiz kalabilir. 2 yaşına giren çocuk yavaş yavaş bağımsızlığını kazanır, kendi başına yemek yemek kendi başına yürümek ister. Bu dönem gelişim olarak da çocuğun odasının ayrılabileceği bir zamandır. Genel olarak bu sorun 4 yaşına kadar çözülmelidir. Çocuklara kapıyı çalarak odaya girmesi gerektiği öğretilmelidir. Anne ve baba da çocuğun odasına girerken kapısını çalar ise rol model oluşturmuş olacaktır. Özellikle izlenilen TV programlarının içeriğine dikkat edilmelidir. Sakıncalı anlarda gülmeden, aşırı tepki göstermeden yanlış bir davranış olduğu çocuğa söylenmelidir” dedi.

 

Eğitimci Yasemin Güder, küçük yaştaki çocukların sapıkça taciz ve eylemlere maruz kalmamaları konusunda ebeveynlere büyük sorumluluk düştüğünü söyledi. Güder, çocukların ebeveynleri tarafından sürekli gözetlenmesi ve yalnız bırakılmamaları konusunda da ailelere uyarıda bulundu. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler